Cei patru candidați pentru şefia DNA, validați. Posibil ca niciunul să nu ajungă procuror șef
Cei patru candidaţi pentru şefia DNA, respectiv Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu, întrunesc condiţiile legale pentru a susţine interviul joi, anunţă ministerul Justiţiei. Candidaţii declaraţi admişi cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale de participare la selecţie vor susţine un interviu joi, ora 09.00, la sediul Ministerului Justiţiei.
Pentru postul lăsat liber de Laura Codruța Kovesi sunt patru candidați. Trei dintre ei fac parte chiar din structura DNA. Cel de-al patrulea vine de la Parchetul General. Ministrul Tudorel Toader a spus marți, că în urma interviurilor pentru funcţia de şef al DNA este posibil să fie desemnat un procuror, aşa cum este la fel de probabil ca niciunul din cei patru candidaţi să nu fie numit dacă nu îndeplineşte condiţiile. În acest caz, procedura se reia.
Primul procuror care și-a depus candidatura pentru șefiaq DNA a fost Florentina Mirică. Ea este cea care a instrumentat ancheta în care a fost vizat fostul vicepremier Gabriel Oprea şi fostul ministrul de Interne, Petre Tobă.
Cine este Florentina Mirică, primul procuror care şi-a depus candidatura la şefia DNA?
După Florentina Mirică, şi Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru şefia DNA. Amandoi sunt consideraţi apropiaţi de fosta şefă a parchetului anticorupţie.
„Am venit să-mi depun candidatura. Atât am de spus”, a declarat Marius Iacob la intrarea în Ministerul Justiţiei.
Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.
Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi şi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca Procuror șef secție (delegat) – Secția de urmărire penală și criminalistică.
Procurorul din cazul Elodia şi-a depus candidatura la şefia DNA. Cine este Marius Iacob?
Marius Iacob este procuror-sef adjunct la DNA. Acesta s-a făcut cunoscut după ce a orchestrat celebrul caz Elodia, care s-a finalizat cu condamnarea lui Cristian Cioacă la ani grei de închisoare.
Cristian Lazăr, adjunctul secției de urmărire penală la Parchetul General, este cel de-al treilea candidat la șefia DNA. Cristian Lazăr este magistratul care, pe 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.
Procurorul din Dosarul ”Caselor lui Klaus Iohannis”, candidat la şefia DNA. Cine este Cristian Lazăr
Al patrulea nume care s-a înscris în cursa pentru şefia DNA este procurorul Elena Grecu. Aceasta lucrează, din 2015, ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Ministrul Tudorel Toader a spus luni seară, că în urma interviurilor pentru funcţia de şef al DNA este posibil să fie desemnat un procuror, aşa cum este la fel de probabil ca niciunul din cei patru candidaţi să nu fie numit dacă nu îndeplineşte condiţiile. În acest caz, procedura se reia.
„Nu pot să-i declar pe toţi câştigători, dar pot să nu declar pe niciunul pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Nu e dorinţa mea, ci aprecierea îndeplinirii condiţiilor legale, de program managerial care să arate misiunea procurorilor. E posibil ca la sfârşitul perioadei să avem pe cineva din cei patru desemnaţi candidaţi pentru şefia DNA, după cum e posibil ca niciunul să nu îndeplinească exigenţele la care am făcut referire şi apoi să reluăm procedura”, a spus ministrul, la Antena3.
Tudorel Toader a mai subliniat că este convins de faptul că sunt mult mai mulţi procurori care-şi doreau funcţia de manager al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă au fost influenţaţi de mentalitatea potrivit căreia câştigătorul este stabilit înaintea concursului.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.
Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.