MENIU

Cehia, apel DISPERAT către Uniunea Europeană - Spitalele, COPLEȘITE după aceelerarea îmbolnăvirilor de COVID-19

coronavirus Foto: Pixabay.com

Sistemul medical din Cehia este aproape sufocat sub presiunea pandemiei de coronavirus! Guvernul de la Praga cere rapid ajutorul celorlate state europene pentru salvarea pacienților săi bolnavi de COVID-19. 

 

Republica Cehă a cerut vineri Germaniei, Elveţiei şi Poloniei să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele sale situaţia a ajuns într-un punct critic, relatează Reuters. 

„Numărul mare al noilor pacienţi infectaţi a sporit presiunea asupra sistemului sanitar, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare creşte”, explică Ministerul ceh al Sănătăţii.

„În unele regiuni spitalele şi-au epuizat capacitatea şi nu mai pot oferi îngrijiri adecvate sau să primească noi pacienţi”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Jan Blatny.

Vineri dimineaţă erau spitalizaţi 8.153 de pacienţi COVID-19, dintre care 1.735 la ATI. La nivelul țării, 13% din capacitatea de la ATI este liberă, iar în capitala Praga, numai 5%.

Cehia are în prezent are cea mai ridicată rată a noilor cazuri de COVID-19 între statele UE, respectiv 1.395 de noi infectări la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Până vineri, Cehia ajunsese la aproape 1,3 de îmbolnăviri, cu o medie zilnică de 17.000 de cazuri. Bilanțul morților din cauza COVID-19 ajunsese vineri la 21.325, potrivit datelor centralizate de Worldometers.info.

Din 1 martie, Cehia este în lockdown, iar premierul Andrej Babis a și avertizat că în acest an, Paştele (Paștele catolic, 4 aprilie - n.red.) va fi sărbătorit în aceleași condiții dure ca anul trecut, adică fără a ieşi din case.