MENIU

Cearta pe comisarul european, tranșată de Von der Leyen: „Candidatul trebuie acceptat de Iohannis”

Reacție rapidă a viitoarei șefe a Comisiei Europene în „cearta dâmbovițeană” pe comisarul european. Ursula von der Leyen intervine în scandalul momentului din România și transmite că NU a acceptat propunerea lui Victor Negrescu, făcută de premierul demis Viorica Dăncilă, informează Realitatea TV. 

Bruxelles-ul avertizează că așteaptă o nouă propunere, susținută și de președintele României și NU va accepta decât un candidat cu largă susținere a partidelor parlamentare.

„Se așteaptă un candidat susținut larg, de principalele partide, căci avem un guvern interimar. Și constatam ca propunerea de azi nu e susținută de președinte”, potrivit declarației unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citată de Realitatea TV.

„Președintele-ales a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere  făcută de guvernul interimar nu este susținută de  președintele României. Date fiind provocările și oportunitățile care ne așteaptă este în interesul nostru comun care Europa să meargă mai departe fără alte întârzieri. Indiferent cine va fi candidatul României, el sau ea va trebui să fie acceptabil pentru președintele-ales și să fie capabil să adune sprijinul necesar în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă mai departe”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt.

Victor Negrescu este a treia propunere făcută de Viorica Dăncilă în ultima lună. Toate cele trei propuneri au fost respinse, începând cu Rovana Plumb, în tandem cu Dan Nica, acceptată în final doar Plumb, respinsă definitiv pe 26 septembrie. Ulterior, Viorica Dăncilă a trimis o a doua propunere, pe Dan Nica, respins inițial. Mesajul de la Bruxelles din 8 octombrie a fost fără echivoc: altă propunere, pentru că Dan Nica fusese respins. A venit momentul propunerii lui Victor Negrescu, pe 28 octombrie, respins și el.

Toate cele trei propuneri pentru viitorul comisar european al Transporturilor făcute de Viorica Dăncilă au fost respinse în ultimele 30 de zile. 

În acest moment, fără un acord instituțional intern privind desemnarea propunerii României de comisar european, este puțin probabil ca această abordare să fie de ajutor din perspectivă europeană. Klaus Iohannis declara, la o săptămână de la demiterea guvernului Dăncilă de pe 10 octombrie, că se va implica în desemnarea comisarului european din partea României. El a mai spus pe 17 octombrie și că von der Leyen „nu a creionat profilul persoanei care ar trebui desemnată de România, dar a precizat că aceasta trebuie să fie o femeie”.

Instalarea noii Comisii Europene a fost amânată cu o lună, până la 1 decembrie, cu 30 de zile întârziere, după ce Parlamentul European a respins candidații inițiali ai  României, Franței și Ungariei. Ultimele două state, Franța și Ungaria, au trimis deja noile nominalizări la Bruxelles,  doar România a rămas fără o propunere acceptată. Cei doi au fost audiați și deja acceptați. Marți, Ursula von der Leyen a transmis o scrisoare către Consiliul UE în care a informat că francezul Thierry Breton și maghiarul Oliver Varhelyi au fost desemnați comisari europeni. 

Potrivit noului calendar, se așteaptă ca  echipa Ursulei von der Leyen să fie  supusă votului eurodeputaților la sesiunea plenară din 25-28 noiembrie.

Premierul demis Viorica Dăncilă i-a transmis marți președintelui României Klaus Iohannis că ”desemnarea comsiarului european din partea României” este ”o obligație a Guvernului”.

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, însoțită de scrisoarea primită luni, 28 cotombrie, din partea președintelui-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care aceasta îi cere premierului să prezinte noua propunere ”fără nicio amânare”, Viorica Dăncilă a reacționat după ce șeful statului a afirmat că aceasta nu are nicio legitimitare de a propune un candidat pentru această poziție. Cea de-a treia opțiune a Guvernului a fost Victor Negrescu, fost eurodeputat și fost ministru al Afacerilor Europene.

Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu pentru postul de comisar european

Președintele Klaus Iohannis a reacționat îndată ce s-a aflat că premierul demis Viorica Dăncilă urmează să trimită o nouă propunere de comisar european.

”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. (...)

Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni”, a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Iohannis vs. Dăncilă! Contre pe tema comisarului european