MENIU

VIDEO Cea mai veche biserică medievală din țară a fost zidită acum 1000 de ani și are o arhitectură unică

Biserică medievală Hunedoara

Cea mai veche biserică medievală de pe teritoriul României se află în oraşul Geoagiu din judeţul Hunedoara. Lăcaşul de cult are în jur de o mie de ani şi, datorită formei mai puţin întâlnite, este numită "rotondă". Biserica este considerată unică în arhitectura religioasă, iar legendele și istoria se împletesc atunci când vine vorba despre ridicarea și supraviețuirea acestui lăcaş, relatează Realitatea PLUS.

Despre Rotonda din Geoagiu se spune că a fost construită astfel încât să imite forma bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Legenda spune că bisericuţa, cu ziduri groase de peste un metru, din cărămidă romană şi din piatră de râu, a fost opera unor cruciaţi care se întorceau din Ierusalim pe drumul roman care străbătea Valea Geoagiului.

Rotonda a fost folosită ca biserică, apoi a fost transformată în capelă, iar comuniștii au transformat-o în locuință socială. Acum lăcaşul de cult poate fi vizitată de turişti doar ca obiectiv turistic.

"Biserica rotondă este altacuită în interior din nava și absida bineînțeles. E acoperită cu lemn iar în 1802 primește de la meșteri și un clopot de bronz. În jurul bisericii medievale, arheologii au descoperit o necropolă cu 172 de morminte creștine, iar în interiorul lăcașului de cult, sub dale, aproape 50 de morminte de copii nou născuți, morți în Evul mediu", a afirmat Toszo Arpad, ghid turistic.

În zonă mai sunt și alte monumente de artă religioasă, cu povești fascinante sau arhitectură deosebită

"Sunt foarte multe biserici vechi de lemn sau de piatră", a mai spus ghidul turistic.

Unele dintre aceste lăcașuri de cult au căzut în ruină, altele rezistă eroic timpului și în altele se țin încă slujbe. Un traseu care să le include pe toate ar face din turul bisericilor Hunedoarei o autentică atracție turistică, alături de cel al cetăților dacice sau băile termale de la Geoagiu.