MENIU

Cea mai RARĂ specie de pește din Europa, din vremea DINOZAURILOR, identificată într-un râu din România - FOTO/VIDEO

Descoperire de senzație a unei echipe de biologi specializați în pești, în râul Vâlsan din masivul Făgăraș, Aceștia au identificat un număr record de 58 de exemplare de asprete, cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume, cu statut de fosilă vie, fiind contemporan cu ultimii dinozauri.

"Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului", a anunțat activistul de mediu Alex Găvan.
 
Asprete in Vâlsan: Foto/Daniel Mîrlea_Alex Găvan Foundation
 
 
 
Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri.
 
În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956.
 
 
Asprete in Vâlsan: video/Cosmin Dumitrache_Alex Găvan Foundation
 
Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut.
 
 
Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.
 
 
Mai multe articole despre:
peste fagaras alex glavan asprete