Cea mai rapidă rețetă de colivă. Un ingredient special îi conferă gustul aparte. Desertul pe care trebuie să-l prepari cu ocazia Moșilor de Toamnă
Cea mai rapidă rețetă de colivă. Un ingredient special îi conferă gustul aparte. Iată ce conține și cât de simplu este de preparat, desertul care se împarte cu ocazia Moșilor de toamnă, ce au loc pe data de 2 noiembrie, în acest an.
Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este o parte importantă a ritualului de înmormântare la creștini, dar și de pomenire a celor care nu mai sunt de mult printre noi.
Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți. Se rostește în memoria persoanelor dragi care au trecut la cele veșnice
Ingrediente pentru rețeta de colivă din arpacaș
Pentru a putea pregăti o rețetă de colivă din arpacaș aromată, vei avea nevoie de câteva ingrediente. Iată de ce vei avea nevoie pentru a obține aproximativ 2,5 kilograme de colivă!
Ingrediente pentru arpacaș
- 500 g de arpacaș ;
- 1,5 l de apă rece;
- 1/2 linguriță de sare.
Ingrediente pentru compoziție
- 300 g de zahăr tos sau miere de albine;
- coaja rasă de la 1 lămâie;
- 2 plicuri de zahăr vanilat;
- 2 fiole de esență de rom;
- 300-400 g de nucă măcinat mărunt;
- 150 g de stafide (opțional).
Ingrediente pentru decor (la alegere)
- nucă mărunțită;
- fulgi de cocos;
- jumătăți de nucă;
- drajeuri sau bomboane;
- pudră de cacao.
Pregătirea și fierberea arpacașului pentru colivă
Alege o oală mare, încăpătoare. Pune arpacașul în aceasta și spală-l bine în multe ape reci, până ce ultima apă a rămas limpede. În tradiția românească se spune că grâul pentru colivă se spală în 9 ape. Scurge apoi bine arpacașul și măsoară cantitatea de apă, care trebuie să fie de 3 ori cantitatea de arpacaș. Toarnă apa rece în oală, adaugă sarea și pune oala pe foc.
La început lasă oala cu grâu decorticat pe foc mediu spre mare, fără capac. În funcție de cantitatea de arpacaș folosită pentru rețetă, va dura ceva timp până când arpacașul va începe să se lipească de pereții și fundul oalei. Până ce arpacașul începe să fiarbă este bine să amesteci în oală din când în când, pentru ca acesta să nu se prindă de oală. Între timp, culege și spuma care se formează la suprafață.
Când arpacașul a început să fiarbă, redu focul la minim și setează cronometrul la 20 de minute. Spre deosebire de grâul clasic, arpacașul fierbe destul de repede. În scurt timp boabele încep să se umfle și să absoarbă apa din jur. Scoate câteva boabe de arpacaș din oală pentru a vedea dacă sunt moi și „înflorite”. Dacă este cazul, mai poți fierbe coliva pentru alte 5-10 minute. Stinge apoi focul de sub oală, acoperă imediat oala cu un capac și las-o acoperită timp de cel puțin 8-10 ore, până ziua următoare. Astfel, arpacașul se va răcori lent și va absorbi tot lichidul din oală.
Prepararea colivei tradiționale
A doua zi, ridică capacul de pe oală. Vei observa că grâul va fi călduț încă. Grâul care se află deasupra se usucă, prin urmare acesta va fi îndepărtat. Scoate apoi arpacașul fiert într-un castron mare sau lighean. Pregătește-ți deoparte nuca, zahărul, lămâia și esența de rom.
Macină apoi nuca cu 2 granulații – atât fină, cât și mai mare. Spală bine lămâia cu apă fierbinte și dă coaja pe răzătoare. Peste arpacașul fiert se vor adăuga apoi zahărul și aromele. Frământă bine ingredientele, până ce obții o compoziție bine omogenizată. Pe măsură ce o frămânți, coliva va deveni mai moale și mai cremoasă. În final, adaugă și nuca măcinată, apoi frământă din nou până la omogenizare. Tot acum poți adăuga și stafidele în compoziția de colivă, dacă dorești.
Poți gusta coliva și îi poți corecta gustul și aromele adăugând mai mult zahăr, esență, vanilie sau coajă de lămâie, în funcție de preferințe. În acest moment poți acoperi castronul cu o folie de plastic și poți da coliva la frigider, până în momentul în care dorești să montezi platourile.
Moșii de Toamnă sau Luminațiile. Care este semnificația acestei sărbători și ce trebuie să facă orice creștin cu ocazia acestei zile