Cea mai mare spaimă a lui Mugur Isărescu: să nu pună ochii pe România investitorii speculativi
Guvernatorul BNR spune că la o rată a creşteri economice care tinde spre 4% grija o reprezintă mai degrabă fluxurile speculative de capital.
Scăderile de preţuri nu reprezintă o îngrijorare pentru Banca Naţională a României care nu va lua măsuri de stimulare prin politica monetară.
Extrapolând avansul economic din prima parte a anului, Produsul Intern Brut al României ar urma să se majoreze cu 4%, iar în aceste condiţii nu mai este nevoie de noi micşorări de dobândă, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
El nu este îngrijorat de reducerile de preţuri care survin ca urmare a diminuării taxei pe valoarea adăugată la alimente la 9%:
"Noi nu avem pericol de deflaţie." Aşa cum în anul 2010 nu a intervenit cu o înăsprire a politicii monetare la ridicarea TVA la 24%, de la 20%, nici acum BNR nu va adopta măsuri de relaxare întrucât influenţa asupra preţurilor este de natură fiscală şi are un caracter temporar, a spus Isărescu răspunzând la o întrebare a revistei Capital.
"Avem creştere economică. Ce să mai stimulăm noi?", a continuat şeful băncii centrale, a cărui grijă este ca acum să nu ne confruntăm cu un exces fluxuri de capital speculative atrase de avansul economic mai robust.
"Problema e să nu vină banii peste noi", a declarat Isărescu, la conferinţa Romania Investors Day organizată de Bursa de Valori Bucureşti.
Conducerea României are acum o misiune, aceea de a menţine creşterea economică actuală fără pune în pericol echilibrele macroeconomice refăcute post-criză.
Economia nu numai că a recuperat complet pierderea din primii trei ani de recesiune, dar s-a şi însănătoşit în aceşti ani, crede Isărescu. Ţara îndeplineşte acum toate criteriile de la Maastricht, cu o inflaţie scăzută, dobânzi pe termen lung stabile, un deficit bugetar redus, o datorie publică sub control şi o stabilitate a cursului de schimb.