MENIU

Cea mai mare criză umanitară. E mai rău decât în Siria. "Abia mai puteau merge"

Foamete

Zeci de mii de oameni mor de foame în Nigeria, în zonele în care Boko Haram este activă, a spus coordonatorul umanitar al ONU vineri, într-o conferința de presă.

Circa 65.000 de oameni sunt într-o situație de "catastrofă" sau în "faza 5", potrivit evaluării securității alimentare realizate de IPC, sistemul recunoscut de declarare a stării de foamete.

Faza 5 insemana că, fie și cu ajutor umanitar, "înfometarea, moartea și lipsurile" sunt evidente.

"Tragedia utilizării cuvântului care începe cu 'f' este că atunci când îl folosești este prea tarziu", a spus coordonatorul ONU Toby Lanzer, făcând referire la foamete.

Militanții Boko Haram au ucis 15.000 de oameni și au dislocat peste două milioane în insurgența lor, ce durează de circa șapte ani, scrie Hotnews.ro. "Este pentru prima oară când m-am întâlnit cu oameni care vorbesc de faza 5. Motivul este lipsă de acces acolo. N-am putut ajunge", a spus Lanzer.

Întrebat dacă se poate spune că zeci de mii de oameni mor, Lanzer a răspuns: "Nu presupunem, este ceea ce arată IPC. Și sunt de acord cu acea cifră".

"Vă pot spune, după prima mea incursiune în afară Maiduguri (capitală regională), că niciodată nu am mers în locuri în care adulții să fie atât de storși de energie că abia puteau merge".

Mai multe articole despre:
Nigeria boko harem