MENIU

Cea mai ingenioasă soluție de care Bucureștiul prea poluat are nevoie

Un arhitect italian vine cu o idee inedită care ne-ar putea fi de mare ajutor în luptra contra poluării. Mai exact, acesta propune în cel mai recent proiect al său construcția unor păduro verticale.

Egiptenii sunt într-un stadiu destul de avansat pentru mutarea capitalei administrative a statului în mijlocul deșertului, într-o regiune pustie din Cairo. Iar pentru a facilita absorbția poluării din atmosferă, în centrul orașului se construiește, printre clădirile tradiționale, un complex de păduri verticale format din trei construcții.

Ideea acestei păduri verticale aparține arhitectului Stefano Boeri, din Italia, care are deja o experiență vastă în domeniu, mai ales că comapania sa a construit deja o serie de astfel de asambluri în diverse colțuri ale lumii, dar este primul din Egipt. Însă, pentru a ajunge la un rezultat final spectaculos, alături de arhitectul italian se vor alătura și Laura Gatti, un arhitect de peisaje din Italia împreuncă cu Shimaa Shalaash, un design egiptean, pentru a construi pădurea verticală din Cairo.

Ca referință, prima pădure verticală a fost construită la Milano și este intitulată Bosco Verticale. Este formată din două blocuri de apartamente de 114, respectiv 76 de metri care găzduiesc 900 de copaci și 20.000 de tufișuri.

Planul realizat de arhitecți arată că noul complex va fi format din trei clădiri cu o înălțime de șapte etaje. Împreună, cele trei vor forma un cub supradimensionat. Ceea ce este spectaculos, este că fiecare clădire va fi încărcată cu vegetație. La un prim calcul, specialiștii spun că este vorba despre 350 de copaci și 14.000 de tufișuri din aproximativ 100 de specii.

Cum îți sună idee per asamblu? Adică, pe lângă priveliștea spectaciloasă pe care o vor oferi pădurile verticale, acestea vor filtra și aerul din atmosferă. În teorie, nu ar trebui să mai dureze mult până când noul oraș va fi capitala Egiptului. La final, va găzdui clădiri de minstere, un centru economic, ambasade și apartamente. Motivația principală din spatele acestei tranziții dificile pleacă de la faptul că bătrânul Cairo suferă de suprapopulare și un grad foarte ridicat de poluare.

Sursa

Mai multe articole despre:
poluare arhitect padure verticala