MENIU

Cea mai ciudată zi din secolul 21. Nu e doar eclipsa de soare

Eclipsa de soare

Ziua de vineri, 20 martie, este una cu trei evenimente rare, o potrivire care poate fi experimentată o dată în viaţă. Astăzi au loc o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară. În plus e și ziua internațională a fericirii.

Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an.

Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna.

Eclipsa parţială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute, potivit StiripeSurse.ro.

Eclipsa de soare, vineri în România. Unde şi de la ce oră se vede, în fiecare oraş din ţară

Eclipsa de soare de vineri, 20 martie, va putea fi văzută şi în România, în special în nordul ţării, dar şi în Bucureşti. Află de pe Realitatea.net unde şi de le ce oră poţi vedea spectaculosul fenomen.

Eclipsa de soare ca va avea loc vineri, 20 martie, va fi perfect vizibilă în nordul Europei, dar românii se vor putea bucura la rândul lor de spectacolul ceresc.

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parțială care se va produce pe 21 iunie 2020.

Eclipsa de soare: Unde se vede în România

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic, iar fazele parțiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, anunţă într-un comunicat Observatorul Astronomic al Muzeului 'Vasile Pârvan' din Bârlad.

Din România se va observa ca o eclipsă parțială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est și 55% în nord-vest.

La Bucureşti, maximul eclipsei va fi atins la ora 11:55. Iată o listă cu orele la care va fi vizibilă eclipsa.

 

 

 

Mai multe articole despre:
eclipsă eclipsa de soare superluna