Cea mai bună soluție în bucătărie: Mănuși de plastic vs spălatul pe mâini - Obiceiul care vă poate îmbolnăvi grav
Când se folosesc mănușile de plastic în bucătărie. Contaminarea încrucișată este o cauză frecventă a toxiinfecțiilor alimentare, iar igiena corectă a mâinilor reprezintă o măsură importantă în prevenirea lor.
Cea mai bună soluție în bucătărie: Mănuși de plastic vs spălatul pe mâini
„Am gătit și trebuie să curățăm suprafața de lucru, vasele și ustensilele. Să folosim sau nu mănuși?
Este oare mai igienic să purtăm mănuși? Personal, am o mare îndoială!
Probabil ca peste tot, și în bucătărie, prima lecție ar trebui să fie legată de igiena locului de muncă.
În plus, pentru că aici există și riscul de a îmbolnăvi consumatorii prin contaminarea alimentelor cu microorganisme patogene transmise prin intermediul mâinilor murdare, este mai mult decât obligatoriu să învățăm cum să prevenim această contaminare!
Cea mai eficientă măsură dar nu și cea mai folosită, este spălatul mâinilor cu apă și săpun. Din motive precum neîncrederea că angajații respectă igiena individuală și pentru că nu putem avea un paznic pentru fiecare angajat care să observe dacă acesta și-a spălat mâinile atunci când trebuia să o facă, s-a recurs la utilizarea mănușilor de unică folosință”, spune Conf. Univ Dr. Maria Nițescu, medic primar specialist în Igiena Alimentației și Nutriție.
Cum se folosesc CORECT mănușile de plastic în bucătărie
„Știm noi oare cum și când trebuie să le folosim?
Este posibil ca aceste mănuși să fie contaminate chiar de la producător dacă provin din fabrici care nu respectă bunele practici de producție, ori în acest caz avem din start o problemă.
Atenție deci de unde le achiziționați!
Trebuie apoi să știm că mănușile sunt confecționate din diferite materiale (au compoziție chimică diferită), iar cele care vin în contact cu alimentul trebuie să aibă specificat pe ambalaj acest lucru (uz alimentar).
Nu orice mănușă este adecvată manipulării alimentelor!
Mai trebuie să știm că, în mod corect, înainte și după ce am folosit mănușile ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă și săpun.
Nu folosim mănușile decât pentru o anumită operațiune, apoi trebuie să le schimbăm!
În niciun caz nu folosim aceeași pereche de mănuși pentru toate activitățile desfășurate într-un interval de timp (exemplu: manipulat carne crudă și vase de gătit, curătat legume care se vor consuma apoi ca atare-fără prelucrare termică etc)!”, explică medicul nutriționist Maria Nițescu, într-un mesaj postat pe Facebook.
Iată momentele în care putem folosi mănuși de unică folosință:
- când manipulăm carnea crudă ca să nu mărim încărcătura microbiană
- când manipulăm alimente care vor fi consumate fără prelucrare termică ulterioară pentru a preveni contaminarea încrucișată (ex: preparăm sandwichuri, spălăm fructe și legume pentru salate, porționăm friptura prelucrată termic, feliem brânzeturi, mezeluri, aranjăm preparatele pe farfurie-plating etc).
Când se schimbă mănușile de plastic la operațiile făcute în bucătărie
Atenție: mănușile se schimbă între diversele operațiuni și chiar în cadrul aceleiași operațiuni dacă aceasta este una de durată!
- Când ne-am tăiat sau avem o plagă la mână, după ce am pansat zona respectivă, dacă trebuie să ne continuăm activitatea este obligatoriu să purtăm mănuși!
- Mai folosim mănuși ori de câte ori dorim să ne protejăm mâinile, însă mănușile vor fi diferite ca material, textură etc, în funcție de activitatea desfășurată (ex. mănușile folosite de măcelar sunt diferite de cele folosite pentru manipulat alimente ready-to-eat și de cele folosite la igienizarea locului de muncă)!
„Utilizarea mănușilor trebuie făcută corect, altfel nu vom preveni contaminarea încrucișată, dimpotrivă, vom contribui la realizarea ei!”, mai avertizează medicul nutriționist Maria Nițescu.
„Când veți observa bucătari care își schimbă mănușile de mai multe ori în timp ce gătesc, care se și spală pe mâini înainte și după ce au scos mănușile, puteți mânca liniștiți!”, concluzionează medicul Maria Nițescu.