Cea mai bună rețetă de cozonac tradițional. Iese pufos de se topește în gură
Cozonacul, indiferent de umplutura cu care este făcut sau de esențele folosite la el, este desertul tradițional care nu lipsește de pe mesele românilor, indiferent de ocazie.
Cozonac tradițional
Umplutura poate fi diversă, în funcție de preferințele fiecăruia. Rețeta pe care o recomandăm este pentru 2 cozonaci mari. Un cozonac cu nucă și cacao, iar celălalt un cozonac cu rahat și cacao. Pentru cine preferă, poate amesteca și rahatul cu cacaoa și nuca în ambii cozonaci.
Cea mai simplă rețetă de chec. Ingredintul care îl face pufos
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 kg făină specială pentru cozonac;
- 500 ml lapte;
- 6 ouă;
- 250 gr zahăr;
- 50 gr unt;
- 50 ml ulei;
- 50 gr de drojdie proaspătă;
- esență de lămâie și esență de portocală (sau coaja de la ele);
- un praf de sare (după gust).
Umplutura
- 6 albușuri;
- 3-4 linguri cu cacao;
- rahat tăiat cubulețe (circa 150 gr) ;
- 1 fiolă cu esență de rom;
- 150 gr nucă pisată;
- 150-200 gr zahăr (după gustul fiecăruia).
Mod de preparare:
Este indicat ca toate ingredientele să fie ținute la temperatura camerei, măcar cu o zi înainte de preparare. Pentru acest aluat se prepară într-un vas o maia, amestecând drojdia cu o lingură de zahăr și una de făină și 100 ml de lapte călduț, până se omogenizează. Se acoperă vasul și se lasă într-un loc cald să crească, până își dublează volumul.
Se separă albușurile de gălbenușuri, iar acestea se freacă cu zahărul și un praf de sare, până se albesc. Se adăugă laptele încălzit peste ele și se amestecă până se topește tot zahărul. Apoi încorporăm și esențele de lămâie și portocale. Înainte se folosea coaja de la ele, dar acum nu mai este indicat, din cauza tratamentelor chimice la care sunt supuse pentru a putea fi păstrate mai mult timp.
Făina se cerne și se pune într-un vas încăpător, se face în mijlocul ei o gaură în care se pune maiaua, după ce a crescut. Se adaugă compoziția obținută din gălbenușuri și lapte și se frământă până se încorporează tot. Untul și uleiul se încălzesc și se adaugă treptat, până se omogenizează întrega compoziție, se pune și praful de sare (după gust). Se frământă timp de 15-20 de minute, până nu se mai lipește. Dacă este nevoie se mai presară făină. Se acoperă cu un ștergar de bucătărie și se lasă la crescut timp de 40-50 de minute, tot ca și maiaua, într-un loc cald.