Cea mai bizară supernovă întâlnită vreodată de cercetători
În mod normal exploziile stelare sau supernovele, așa cum le numesc cercetătorii, strălucesc foarte puternic, după care se pierd în întuneric. Însă, specialiștii au descoperit o supernovă bizară.
Este vorba despre supernova iPTF14hls, care a avut cel puțin cinci momente în care a luminat puternic, înainte de a „muri”. Cum explică oamenii de știință acest fenomen spectaculos și bizar în același timp?
Se pare că, Iair Arcavi de la Universitatea din California și colegii săi urmăreau cu foarte mare atenție această supernovă încă din anul 2014. Astfel, au reușit să calculeze că întregul proces de încheiere al existenței acesteia, a durat de zece ori mai mult, în comparație cu orice altă supernovă.
Cercetătorii au descoperit o supernovă care nu seamănă deloc cu cele văzute până acum
„Lumina de la iPTF14hls are o semnătură identică cu supernovele de tip II-P, în care un nucleu masiv al stelei se prăbușește și devine o stea neutronică, unde valul de șoc rezultat suflă straturile exterioare bogate în hidrogen”, a explicat Iair Arcavi. „În plus, această supernova radiază de câteva ori mai multă energie decât orice supernova de tip II-P”.
Echipa de cercetători spune că acest fenomen bizar, ar putea avea legătură cu perechiile de pulsari, adică cu radiațiile.
De obicei stelele care sunt de 95 până la 130 de ori mai mari decât Soarele, pot atinge temperaturi de peste un miliard de grade Celsius. Iar la aceste temperaturi extreme, razele gamma din nucleu fac perechi de electroni și pozitroni.
„Presiunea radiațiilor gamma oprește o stea de la colaps sub gravitație. Când razele se transformă în particule, steaua începe să cadă pe ea însăși, provocând o explozie care poate sufla stratul exterior al stelei, dar lasă o parte intactă pentru a începe din nou procesul”, a declarat Stan Woosley de la Universitatea din California.