MENIU

Ce va face Jens Stoltenberg după ce pleacă de la șefia NATO. Oficialul și-a pregătit o funcție bănoasă la nivel european

Ce va face Jens Stoltenberg după ce pleacă de la șefia NATO

După o carieră remarcabilă ca Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg se pregătește să își încheie mandatul  să și să facă tranziția către o nouă etapă profesională.

După o perioadă marcată de provocări globale și tensiuni internaționale, Jens Stoltenberg își încheie mandatul la cârma NATO, lăsând în urma sa o organizație întărită și bine pregătită pentru a face față noilor amenințări de securitate. Personalitate proeminentă pe scena politică mondială, Stoltenberg a demonstrat o abilitate remarcabilă de a naviga în ape tulburi, consolidând coeziunea alianței și promovând dialogul între statele membre.

Jens Stoltenberg va ocupa funcția de președinte al Conferinței de Securitate de la München, preluând acest rol după ediția din februarie 2025 a acestui important organism dedicat domeniului apărării. Informația a fost dezvăluită în exclusivitate pentru Politico de către o sursă apropiată situației.

Cerceii purtați de Kamala Harris la dezbaterea cu Trump au pus pe jar conspiraționiștii. Ce ar ascunde, de fapt, micile bijuterii cu perle

Christoph Heusgen, care și-a asumat rolul principal în 2022, va demisiona din funcția de președinte, în timp ce fostul lider al organizației, timp de multă vreme, Wolfgang Ischinger va rămâne președintele Consiliului Fundației pentru Conferința de Securitate de la München. 

Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a ocupat funcția de secretar general al NATO din 2014, având un rol esențial în consolidarea alianței transatlantice în perioade de provocări internaționale și securitare complexe. Sub conducerea sa, NATO a reușit să-și adapteze strategiile la noile amenințări globale, inclusiv provocările generate de tensiunile geopolitice crescute. Pe 1 octombrie, Stoltenberg va fi înlocuit de Mark Rutte, fost prim-ministru al Olandei, o tranziție care promite să aducă noi perspective și inițiative în dinamica alianței militare, în contextul unei lumi în continuă schimbare.

Putin tună și fulgeră: „NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune”