Brânza cu mucegai albastru este considerată o DELICATESĂ, dar știai ce conține ea cu adevărat?
Brânzeturile sunt produse lactate obținute prin coagularea laptelui. Ele au un conținut important de calciu, vitaminele A, D și E, dar și de grăsimi saturate. Brânzeturile presupun covășirea laptelui prin acidificare. Unele sunt preparate prin închegarea cu bacterii care transformă zaharurile din lapte în acid lactic și care determină textura și aroma diferitelor tipuri de brânză.
Alte tipuri de brânză se prepară cu ajutorul acizilor, de tipul oțetului sau sucului de lămâie. Unele conțin mucegai pe coajă sau în interior.
Potrivit „Abecedarului de nutrițtie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hancu, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice, pentru obținerea unei jumătăți de kilogram de brânză sunt necesari 4-5 litri de lapte. Brânza de vaci este o alegere recomandată în alimentația sănătoasă datorită conținutului redus de grăsimi dacă provine din lapte degresat. Brânza de burduf este un caș proaspăt, obținut prin frământare cu sare și păstrat în stomac de oaie sau coajă de pin, notează adevarul.ro.
Urda este preparata din zer de cas, are multe proteine si putine grasimi, in timp ce telemeaua daca este pastrata in saramura, pe masura ce se invecheste devine mai tare si mai sarata. Branzeturile semi-moi, cremoase in interior si solide la exterior, de tipul Edam, Gouda, Provolone, au un continut crescut de grasimi – o portie de 40 de grame continand 150 de calorii si 12 grame de grasime. Branzeturile moi, tratate la suprafata cu spori, de tipul Brie, Camembert, au mai putine calorii decat cele tari de tipul parmezan, cheddar sau svaiter.
Acestea din urma au un continut mai mare de calciu pentru ca sunt obtinute dintr-o cantitate mai mare de lapte, dar si unul mai bogat de calorii si grasimi. Branza cu mucegai albastru, precum Gorgonzola, Roquefort, au un gust rafinat, picant, astringent, dar si multe grasimi. De obicei sunt consumate in cantitati mici, ca desert, potrivit aceleiasi surse. Branzeturile topite, cele tartinabile sau emulsionate au un continut mare de grasimi si redus de proteine. Continutul caloric al branzeturilor variaza intre 100 si 350 de calorii la 100 de grame de produs, iar adaosul de sare este important, informează sanatate.bzi.ro.