MENIU

Ce trebuie să știe românii despre NIVELUL anticorpilor COVID-19 și vaccinare - Poate un simplu test să ne protejeze?

Ce trebuie să știe românii despre testarea anticorpilor și vaccinare

Comitetul național pentru coordonarea vaccinării împotriva COVID-19 avertizează că dozarea anticorpilor pentru a evita vaccinarea nu este recomandată de imunologi. Specialiștii spun că titrul anticorpilor nu dovedește că un anumit nivel protejează împotriva infectării COVID-19, ci vaccinul este singurul care oferă protecție împotriva infectării și a dezvoltării unor forme medii și grave de boală.

Titrul anticorpilor nu este relevant pentru protecție și nu influențează decizia de vaccinare, a transmis, luni, CNCAV, pe pagina de Facebook RO Vaccinare. Mesajul specialiștilor este să nu se mai dozeze anticorpii, ci să se apeleze la vaccinarea anti-COVID-19, singura care oferă protecție împotriva infectării.
Avertismentul CNCAV vine după ce testarea pentru infecții COVID-19 s-a extins, prin interesul românilor pentru testarea anticorpilor, pentru a evita vaccinarea împotriva bolii.
 
FDA a descurajat testarea anticorpilor ca un control al imunității  și a dat mai multe mesaje prin care a susținut că un simplu test de sânge nu poate demonstra că vaccinarea nu ar fi indicată dacă titrul anticorpilor este mai mare. Capacitatea de a „prezice” protecția împotriva virusului pe baza acestor anticorpi nu a fost dovedită, atrage atenția FDA, potrivit revistei Asociației medicale americane JAMA

Cercetătorii, imunologii au explicat că „puteți avea un nivel mediu sau ridicat de anticorpi de neutralizare a virusului în circulație, dar asta nu va împiedica virusul să se fixeza în nas și să înceapă să se reproducă. Aceasta este o infecție asimptomatică”.

Medicul american Elitza Theel, director al Laboratorului de serologie de boli infecțioase al Clinicii Mayo a explicat că „a existat o neînțelegere inițială în rândul publicului că acest lucru (testele anticorpi - n.red.) ar stopa toate infecțiile și pur și simplu nu este cazul”. Sfatul acesteia pentru a evita o infecție cu SARS-CoV-2 se referă la „vaccinare, spălare frecventă a mâinilor, masca de protecie, evitarea alomerărilor, în special în zonele caracterizate prin rate mari de infectări”.

Astfel, CNCAV a explicat, pe pagina de Facebook RO Vaccinare, că:
1. Atunci când te imunizezi (natural sau prin vaccin), limfocitele B (celule ale sistemului de apărare) produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentrație mai mare, apoi concentrația lor se reduce.
2. Nu stim cât de strânsă este legătura dintre concentrația (titrul) anticorpilor și protecție. Și nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puțini nu vom fi protejați. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie.
3. La reîntâlnirea cu vrăjmașul, limfocitele B cu memorie își amintesc de el și abia atunci se apucă să producă anticorpii necesari neutralizării. Este un fenomen normal și avantajos biologic. Dacă am avea în sânge toți anticorpii pentru toate virusurile și pentru toți microbii pe care i-am întâlnit de când ne-am născut, atunci sângele ar avea o vâscozitate prea mare și n-ar mai putea curge prin vase. În plus, e mai economic pentru organism să producă ceva atunci când este nevoie de acel ceva și nu să facă stocuri pe termen indefinit fără a fi clară utilitatea lor.
Ieri, la minunata conferință organizată de Adriana Hristea, am avut ocazia să-l ascult pe prof David Greenberg din Israel.
L-am întrebat dacă în Israel se recomandă dozarea anticorpilor și, în caz afirmativ, în ce scop. Mi-a răspuns că nu se recomandă, nimeni nu determină concentrațiile anticorpilor pentru a decide dacă vaccinarea e oportună sau nu. Se face doar în scop de cercetare pentru a vedea dacă un nevaccinat a trecut sau nu prin boală.
Așadar, nu vă mai dozați anticorpii. Vaccinați-vă!
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2785530...>
Conf. univ. dr. Cătălin Popescu, Medic Primar Dermato-Venerologie, Doctor în Științe Medicale, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București