MENIU

Ce trebuie să faci URGENT când ți-e rău de la căldură: Cum se acordă PRIMUL AJUTOR - Semnele INSOLAȚIEI pe caniculă

Insolația reprezintă o situație de urgență în care viața persoanei afectate poate fi pusă în pericol. Este una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldură. 

  
Insolația este o tulburare cauzată de excesul de căldură din organism, în general ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi ridicate sau a efortului fizic la temperaturi ridicate.

Șocul termic poate apărea dacă temperatura corpului atinge 40 de grade Celsius sau mai mult. Această afecțiune este mai frecventă în lunile de vară.

Victima poate manifestă dureri de cap, incoerența în vorbire, stări de leșin, halucinații, convulsii și chiar comă in cazurile foarte grave.

Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade celsius (sau chiar peste). Persoană care suferă de insolație este atât de deshidratată încât pielea să nu mai transpiră și este uscată și caldă la atingere.

Afecțiunea necesită tratament de urgență. Accidentul termic netratat poate deteriora rapid creierul, inima, rinichii și mușchii.

Daunele se agravează cu cât tratamentul este mai întârziat, crescând riscul de complicații grave sau deces, scrie doctorulzilei.ro.

 

Semnele care anunță INSOLAȚIA - Principalele simptome

 

Simptomele insolației pot, în unele cazuri, imita un atac de inimă sau alte condiții medicale. În alte situații, pacientul poate manifesta într-o prima fază simptome de epuizare termică, potrivit sfatulmedicului.ro.

Unele persoane pot dezvolta brusc simptome de insolație, fără niciun semnal de alarmă.

Simptomele cele mai comune ale insolației includ:

- durere de cap;

- temperatura ridicată a corpului - temperatura peste 40 grade Celsius, obținută rectal.;
- absența transpirației;
- piele roșie și/sau foarte uscată;
- puls rapid;
- dificultăți de respirație;
- comportament neobișnuit: stare de confuzie, agitație, iritabilitate, delir, și comă.;
- halucinații;
- stare confuză;
- agitație;
- dezorientare;
- stare de șoc și/sau comă.

Temperatura corpului ridicată. O temperatură centrală a corpului de 104 F (40 C) sau mai mare, obținută cu un termometru rectal, este semnul principal al insolației.

Stare mentală sau comportament modificat. Confuzia, agitația, vorbirea neclară, iritabilitatea, delirul, convulsiile și coma pot rezulta din insolatie.

Alterarea transpirației. În cazul insuficienței provocate de vremea caldă, pielea dvs. se va simți fierbinte și uscată la atingere. Cu toate acestea, în cazul insuficienței provocate de exerciții fizice intense, pielea dvs. se poate simți uscată sau ușor umedă.

Greață și vărsături. Este posibil să vă simțiți rău la nivelul stomacului sau să vărsați.

Schimbarea aspectului pielii. Pielea dvs. poate deveni roșie pe măsură ce temperatura corpului crește.

Respirație rapidă. Respirația dvs. poate deveni rapidă și superficială.

Pulsul poate crește semnificativ, deoarece stresul de căldură pune o povară extraordinară asupra inimii pentru a vă ajuta să vă răcoriți corpul.

Tratamentul insolației - Când trebuie să te vadă urgent medicul

 

Tratamentul insolatiei atât clasică cât și cea de efort este același: intervenția de urgență prin orice mijloace disponibile care ar pută să scadă temperatura corpului

- de exemplu: comprese umede, un ventilator sau gheață aplicată sub axile (atenție, însă acest ultim remediu trebuie utilizat o perioada scurtă de timp), etc. De asemenea, hidratarea este foarte importantă.

Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire ale unei persoane care suferă de insolație, amintește sfatulmedicului.ro.

 

Tratament de urgență în caz de INSOLAȚIE - Primul ajutor

 

Dacă credeți că o persoană poate suferi de insolație, solicitați imediat asistență medicală. Sunați la 112 sau la numărul local de servicii de urgență.

Luați măsuri imediate pentru a răci persoana afectată în timp ce așteptați un tratament de urgență.

Aduceți persoana la umbră sau în interior.

Îndepărtați excesul de îmbrăcăminte.

Răciți persoana cu orice mijloace disponibile: așezați-o într-o cadă rece sau duș rece, pulverizați-o cu un furtun de grădină, aplicați comprese cu apă rece, ventilați-o în timp ce o pulverizați cu apă rece, scrie MayoClinic, potrivit doctorulzilei.ro.

Ce trebuie făcut pentru primul ajutor în cazul unei persoane ce suferă de insolație, pas cu pas:
 
Persoana trebuie mutată într-un spațiu răcoros, să nu fie sub acțiunea directă a razelor solare.
 
Pacientul trebuie dezbrăcat și așezat în așa fel încât să se expună cât mai mult din corpul său la aer (cât mai multă suprafață corporală să intre în contact direct cu aerul).
 
Întregul corp al pacientului trebuie răcorit cu apă rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizată pe corp sau aplicată cu ajutorul unui burete, reușindu-se astfel scăderea temperaturii corporale.
 
Trebuie urmărite semnele care prevestesc o evoluție rapidă spre insolație.
 
Se pot aplică pachete de gheață pe abdomen, pe gât și la axile (subsuoară), locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafață tegumetului.
 
ESTE INTERZISĂ introducerea pacientului într-o baie de gheață.
 
Temperatura rectală trebuie luată frecvent și trebuie să se încerce reducerea sa la cel mult 39 de grade Celsius, sau chiar mai puțin, cât mai curând posibil.
 
Afecțiunea e cu atât mai serioasă și e posibil să apară și complicații cu cât perioada de timp în care temperatura corporală este ridicată este mai lungă.
 
Temperatura înregistrată din cavitatea bucală sau de la nivelul urechii nu este cea corectă în această situație de urgență. Dacă respirația se oprește, trebuie începute manevrele de respirație artificială.
 
ESTE INTERZISĂ administrarea de aspirină sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolației. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza răspunsului organismului la insolație.
 
Dacă pacientul este conștient și capabil să înghită, trebuie să i se dea să bea fluide (de la 1 litru la 1,9 litri) în primele 2 ore pentru a-l hidrata.
 
Totuși, majoritatea pacienților cu insolație au un status mental alterat și nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiții de siguranță, atrage atenția sfatulmedicului.ro.