MENIU

Ce trebuie să faci dacă te prinde cutremurul în maşină

Aparent, e mai bine să fii prins de un cutremur puternic într-o maşină decât într-o clădire. Doar aparent, pentru că dacă nu îţi păstrezi calmul şi nu procedezi corect, riscurile sunt foarte mari, scrie promotor.ro.

Iată 7 greşeli pe care le fac foarte mulţi şi pe care trebuie să fii atent să le eviţi cu orice preţ.

1. Nu fi neatent la volan. Trebuie să-ţi dai seama că este un cutremur

Dacă simţi că maşina trepidează, redu treptat viteza şi uită-te cu atenţie la traficul din jur. Între timp, alţi şoferi pot intra în panică şi pot frâna brusc. Multe dintre accidentele mortale în caz de cutremur au loc din cauză că şoferii nu au ştiut ce se întâmplă şi au crezut că e ceva în neregulă cu maşina lor. Din acest motiv, fie au oprit prea brusc, fie au oprit maşina într-un loc periculos sau au făcut una dintre celelalte greşeli de mai jos. Lasă întotdeauna o distanţă suficientă între tine şi cei din faţa ta, pentru a putea manevra în caz de pericol.

2. Nu opri într-un loc periculos, pe poduri, sub versanţi, clădiri sau stâlpi

Maşina are o structură de rezistenţă orientată preponderent spre partea sa frontală, dar dacă este una modernă, este destul de rezistentă şi la răsturnare. Asta înseamnă că pavilionul său va fi suficient de rezistent pentru a face faţă cioburilor şi cărămizilor de mici dimensiuni care pot cădea împrejur.

3. Rămâi în maşină. Nu ieşi din ea cât timp pământul încă se mai zgâlţâie

Deşi maşina nu e indestructibilă, e totuşi o armură de metal în jurul tău. Dacă ai oprit într-un loc ferit, eşti mai apărat de probleme în maşină decât în afara ei - unii au fost accidentaţi mortal în timp ce ieşeau panicaţi din maşină, de către alţi şoferi care nu au oprit la timp, sau au fost loviţi de crăci de copac sau de bucăţi de sticlă şi tencuială căzute de la clădirile dimprejur. Descuie uşile, deschide geamurile pentru orice eventualitate (în cazul deformării caroseriei să poţi ieşi prin ele) şi stai calm în interiorul ei, fiind alert la ce se întâmplă împrejur. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
cutremur clădiri maşină sfaturi