MENIU

Ce trebuie să faci dacă ai pensia mai mică după recalculare. Anunț important pentru pensionarii din România

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a adus noi clarificări privind marea recalculare a pensiilor și a explicat ce se întâmplă dacă, în urma acestui proces, unii pensionari se vor trezi cu pensii mai mici. Potrivit acestuia, în astfel de cazuri, pensionarii vor păstra pensia cea mai avantajoasă. Decizia de recalculare va fi comunicată prin Poșta Română.

Ce a declarat președintele Casei Naționale de Pensii

Într-un interviu acordat în cadrul unui post TV, Daniel Baciu a clarificat aspectele legale legate de recalcularea pensiilor. „Conform legii 360, dacă recalcularea rezultă într-o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a declarat el. Aceasta înseamnă că niciun pensionar nu va primi o pensie redusă față de cea actuală în urma recalculării.

Începând cu 1 septembrie, unii pensionari români vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, chiar și până la 90%. Aceste majorări se aplică celor care au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani. Peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus după recalcularea pensiilor.

Deciziile de recalculare vor fi trimise fiecărui pensionar prin Poșta Română, astfel încât întregul proces să fie finalizat până în luna septembrie. În cazul în care un pensionar nu este acasă la momentul livrării, plicul cu decizia va fi păstrat la oficiul poștal pentru câteva zile.

Noua lege a pensiilor și formula de calcul

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, a introdus o formulă de calcul diferită, care pune un accent deosebit pe numărul de ani munciți. Deși la prima vedere pare simplă, această formulă a creat confuzie în rândul multor pensionari. Sistemul public de pensii din România este acum reglementat de această lege, care a fost adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu prevederi esențiale care vor fi aplicate începând cu luna septembrie.

Recalcularea pensiilor din România aduce atât vești bune, cât și clarificări necesare pentru pensionari. Cei care se tem că vor primi o pensie mai mică pot sta liniștiți, deoarece legea garantează că vor păstra cea mai avantajoasă pensie. Noua formulă de calcul și detaliile procedurale sunt esențiale pentru a asigura transparența și corectitudinea acestui proces.