Ce trebuie să faci ca să trăiești mai mult. Nici nu te gândeai la așa ceva
Fieacare își dorește să aibă parte de o viață cât mai lungă, în care să se bucure de o sănătate optimă, să facă tot ce își dorește. Știai că există mici secrete care te pot ajuta să îți îndeplinești visul?
Cercetători americani au publicat în cadrul publicației specializate în cardiologie „Circulation", concluziile lor privitoare la cum ar trebui să se procedeze pentru a câștiga până la 10 ani de viață. Astfel, persoanele care urmează o dietă sănătoasă, care nu sunt sedentare, care își mențin o greutate corporală normală, care nu consumă alcool în exces și care nu fumează pot să aibă parte de o viață mai lungă.
În urma analizării stilului de viață a aproximativ 79.000 de femei și peste 44. 300 de bărbați din SUA, timp de 34 de ani, care au completat chestionare la fiecare 2, respectiv 4 ani, s-au putut aduce în prim-plan următoarele aspecte:
• Femeile care și-au schimbat obiceiurile și au aderat la cele 5 menționate anterior până la vârsta de 50 ani ar putea să câștige cam 14 ani de viață în plus, în timp ce bărbații ar avea șansa să câștige cam 12 ani de viață.
• Cei care au reușit să consume alcool moderat (nu mai mult de 1 băutură pe zi pentru femei și nu mai mult de 1-2 porții pe zi pentru bărbați), care nu fumau deloc sau care au abandonat acest obicei odată ce ajunseseră la vârsta de 50 de ani, cei ce aveau un indice al greutății corporale normal, care derulau activități fizice cel puțin 30 de minute pe zi și care aveau o dietă echilibrată erau cu 74% mai puțin expuși riscului morții premature.
• Atât femeile, cât și bărbații ce au reușit să adopte stiluri de viață dominate de obiceiuri sănătoase, erau cu aproximativ 82% mai puțin expuși riscului de a deceda în urma vreunei maladii cardiace și cu aproximativ 65% mai puțin expuși riscului de a înceta din viață din cauza unui cancer
Ce să faci pentru a te bucura de o viață mai lungă
Încearcă să ai o dietă cât mai sănătoasă
Specialiștii insistă asupra următorului aspect: cu cât vom adopta o dietă mai săracă în alimente intens procesate, prăjite, cu exces de sare, de zahăr și de grăsimi nesănătoase, cu atât vom avea o șansă în plus de a fi mai sănătoși și mai longevivi.
Pentru a se putea formula concluzii clare, coordonatorii studiului au analizat persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 78 de ani din Spania, acestea fiind împărțite în 3 grupuri: unele care să aibă o dietă mediteraneană în care să predomine uleiul de măsline, unele care să se bazeze pe consumul de nuci și semințe și unele care să aibă o dietă sănătoasă, cu alimente cu conținut redus de grăsime. Acestea au fost urmăriți timp de aproape 5 ani. La sfârșitul perioadei respective, s-a putut sesiza că acelea care au avut ocazia să consume frecvent ulei de măsline, nuci și semințe se bucurau de o sănătate mai bună decât cele care nu au avut o dietă de tip mediteranean.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au observat că inclusiv micile schimbări pe care le poți face oricând în dietă (spre exemplu, să excluzi băuturile carbogazoase dulci sau să nu mai consumi zi de zi carne roșie) pot să ducă la o creștere a speranței de viață, în medie, cu un procent cuprins între 8 și 17%.
Mișcarea zilnică este esențială pentru a trăi mai mult
Un alt „secret" al longevității este că nu trebuie să treacă vreo zi fără să faci mișcare. Specialiștii consideră că aceasta te va ajuta deoarece:
• Mișcarea asigură o inimă mai sănătoasă - Grație activității fizice vei avea un nivel mai redus la colesterolului „rău", vei avea o tensiune arterială mai bună, vei arde grăsimile mai rapid și vei avea un nivel normal al zahărului în sânge, toate acestea asigurându-ți o inimă care va funcționa mai bine. Medicii spun că persoanele care fac mișcare zi de zi își vor reduce cu aproximativ 1/3 riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace
• Creierul va fi și el mai sănătos datorită activității fizice - Mișcarea poate fi utilă pentru că va stimula funcționarea creierului, te va ține mai departe de apariția unor maladii precum Alzheimer-ul și te va ajuta să te concentrezi mai bine. În plus, persoanele mai active vor fi mai puțin stresate, ceea ce poate contribui la creșterea speranței de viață
• Activitățile fizice cresc mobilitatea - Una dintre condițiile pentru a trăi mai mult este să ne păstrăm un nivel cât mai bun al mobilității. Persoanele active vor putea să aibă mușchi și oase mai puternice, fiind mai puțin supuse riscului de a se confrunta, la bătrânețe, cu probleme ce țin de reducerea densității osoase.