Ce spune președintele Colegiului Medicilor despre reacțiile adverse apărute la vaccinarea cu AstraZeneca. „Nu este foarte corect să stigmatizăm acest produs”
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a afirmat vineri seara, la un post de televiziune, că apariția reacțiilor adverse mai frecvente după vaccinul britanico-suedez de la AstraZeneca, decât după vaccinurile bazate pe tehnica ARN Mesager (Pfizer și Moderna), este una normală.
Daniel Coriu: "Nu este foarte corect să stigmatizăm acest produs. Este normal să existe mai multe reacții adverse, este absolut normal pentru că vorbim de o particula virală. Dacă în celelalte preparate vorbeam de un ARN Mesager, de o moleculă de ARN unde riscurile unei toxicități, unui efect advers erau foarte mici, aici vorbim de o particula virală care este injectată și e normal să existe mai multe efecte adverse. Dar legat de aceste complicații trombo-embolice - și acesta este domeniul meu de expertiză - vorbim de câteva zeci în toată lumea, până în 50, într-adevăr, unele destul de grave, dar trebuie să reamintim un lucru: accidentele trombo-embolice reprezintă prima cauză de mortalitate în lume și de morbiditate. La 100.000 de locuitori, în fiecare an avem în jur de 1.400-1.500 de astfel de evenimente trombo-embolice."
Daniel Coriu este sigur că autoritățile din țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca au avut "argumente puternice legate de reglementări interne", însă că acest lucru nu trebuie să pună în discuție eficiența vaccinului suedezo-britanic, scriu jurnaliștii de la Ziare.com.