Ce spune premierul despre defrișările excesive. 40.000 de oameni ies în stradă
Zeci de mii de oameni și-au anunțat prezența la un protest organizat în mai multe localități din țară față despăduririle abuzive. Aproape 11.000 de oameni se anunțaseră numai la București, dar manifestațiile vor avea loc în mai toate orașele mari ale României și în străinătate.
Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că marțea viitoare se va dezbate Codul silvic în comisia parlamentară de specialitate din Camera Deputaților, iar dacă apoi va fi adoptat și promulgat vor exista instrumente "mult mai puternice" de luptă împotriva celor care abuzează de poziția de piață și încurajează "defrișări excesive''.
''Am vorbit cu doamna deputat Carmen Moldovan, care este președinta Comisiei de mediu din Camera Deputaților, marți va fi din nou Codul silvic în dezbatere și rămânem pe poziția pe care am fost, aceea de a adopta un cod — la care culmea am lucrat și cu liberalii, cu doamna Lucia Varga am lucrat foarte bine atunci, mă rog, acum s-a mai răzgândit — prin care prevenim, combatem și sancționăm defrișările ilegale și monopolul pe piață al oricărei companii. Nu vorbesc de una anume, vorbesc în general. Marți, dacă se votează în comisie și apoi merge la promulgare la președinte, se publică în Monitorul Oficial o să avem instrumente mult mai puternice de luptă împotriva celor care abuzează de poziția de piață și încurajează până la urmă defrișări excesive'', a precizat Ponta, citat de Agerpres.
Premierul s-a referit și la lobby-uri făcute pentru "a proteja" firme din străinătate care defrișează păduri în țara noastră.
''Trebuie să ne luptăm să trecem Codul silvic să nu se mai taie pădurile de tot felul de firme din străinătate protejate de lobby-uri din România. Sunt convins că toți parlamentarii noștri vor fi de partea bună și vor vota pentru binele pădurilor și, de fapt, pentru binele României'', a adăugat Ponta.
Românii s-au săturat și ies în stradă. Protest uriaș, azi, în toată țara
Peste 20.000 de persoane și-au anunțat prezența la protestele care au loc la sfârșitul acestei săptămâni, în aproape 40 de localități din țară și din diaspora (lista, în actualizare, o puteți consulta mai jos, sub videoclipul de mobilizare). Cei mai mulți și-au anunțat prezența la București (11.000), Cluj (4.000), Oradea (2.000) și Brașov (1.200).
"Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece. Vă aşteptăm aşadar la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle", este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului din București.