MENIU

Ce spune Marian Munteanu, simbolul Pieței Universității, despre protestul de amploare din București

<p>Marian Munteanu</p>

Marian Munteanu, liderul și simbolul studenților care au scandat în 13 si 14  iunie 1990 în Piața Universității împotriva comunismului, perioadă cunoscută astăzi ca Mineriada, a vorbit în EXCLUSIVITATE la Realtitatea TV despre protestul de amploare din această seară din București, care a strâns peste 25.000 de români.

Oamenii și-au dat întâlnire în Piața Universitații, de unde au pornit într-un marș spontan către Guvern și, ulterior, către Primăria Sectorului 4. Marian Munteanu, simbolul Pieței Universității din iunie 1990, a vorbit în timp real, în platourile Realitatea TV, privind imaginile difuzate de jurnaliști.

Acesta a atras atenția românilor că trebuie să se organizeze în următoarele zile, pentru ca scandările lor din centrul Bucureștiului să devină Realitate. Totodată acesta a făcut un apel către Guvern să demisioneze în secunda doi.

Vă redăm explicațiile, observațiile și făcute de Marian Munteanu:

Ca unul care am știut ce înseamnă să pierzi oameni dragi, primul meu gând se îndreaptă către familiile celor aflați în suferință. Le doresc tuturor putere să depășească acest moment greu.  Această acumulare de durere se îndreaptă încet, încet spre revoltă. Vreau să lansez o rugăminte unora și un apel altora. Am o rugăminte față de Guvern: Să plece acum! Să plece acum, să plece cât mai repede! Oamenii au nevoie acum de o minimă responsabilitate din partea lor. Rugămintea mea se îndreaptă și către membrii principalelor partide politice. Să înțeleagă că nu pot susține până la nesfârșit un mecanism care durează de 26 de ani. Să nu lăsăm această undă tectonică să pună în mișcare energii care cine știe unde ne poate îndrepta. Asistăm cu uimire, mă uitam la primarul acela. Eu așteptam după cinci minute să-și dea demisia. Acest mecanism a produs victime peste victime de 26 de ani.

Fac apel la ultima rezervă de responsabilitate a guvernanților și să le atrag atenția că deja este limpede că aici nu mai este vorba doar de durerea și revolta provocate de acest tragic accident.

Seara aceasta este rănită sistematic. Și nu mă refer doar la victimele din 1989 și 1990. Noi avem milioane de oameni care au murit cu zile din cauza guvernanților care au făcut mult prea puțin pentru a se ocupa de o serioasă administrare a acestei țări. În același timp am o rugăminte către toți cei din generația mea, să fie solidari cu acești tineri și să nu-i lase singuri în acest moment.

Este nevoie în acest moment de un foarte rapid proces de reconfigurare a unei societăți civile coerente. Mi-am îngăduit să fac un apel la aceste două generații, cea tânără, care acum este în plină acțiune de afirmare a gândurilor, dar și generația care este la maturitate și care trebuie să-și asume o apropriere și o contribuție la reconstrucția României. Este nevoie de oameni noi și cureți. Sper să văd oameni care nu au condiționăr și poveri ale trecutului.

Demisiile și schimbările de Guvern vor veni în perioada următoare. Vreau să sper că cei din partide vor înțelege că ar face o mare greșeală în menținerea acestei stări de spirit, susținând în continuare membrii din Guvern și primari precum cel al Sectorului 4.

Acești 20.000 de oameni reprezintă un vârf de lance, dar oameni care gândesc ca ei sunt milioane. Protestul nu a început, încă. Eu vă spun că în doar două zile li se vor alătura toți cei care au experiența unei vieți întregi chinuite în acești 26 de ani și veți vedea acei sute de mii de oameni că ies din nou din solidaritate. Avem nevoie de un exemplu de civilizație și de comportament, de spirit civic. Rămâne ca acești politicieni să realizeze că li se apropie ceasul al 12-lea. Dacă tăvălugul începe, nu se știe ce se va întâmpla. Noi avem nevoie de o schimbare serioasă și îi invit pe acei politicieni să pună umărul acum, să se alăture acestor oameni, determinând schimbări necesare.

Eu nu înțeleg cum un partid care are un primar în situația lui Piedone nu i-au retras până acum spiritul politic? Ce ați făcut, frate până acum, că ați avut toată pozițiile și pârghiile din lume?! De data asta cred că politicienii nu vor mai învinge. Am speranțe că această nouă societate civilă va reuși să se organizeze singură și fac un apel în acest sens, pentru că este foarte important să acționeze într-un mod civilizat. Nu cluburile sunt problema oamenilor, ei au ieșit din cauza nedreptăților înfiorătoare, din cauza lipsei de responsabilitate care caracterizează politica românească. Când am făcut apel la responsabilitatea partidelor, mă refeream la calitatea reprezentanților lor de membri ai Parlamentului. Parlamentul are posibilitatea să ia măsurile care se impun. Acest lucru trebuie făcut pentru că noi avem nevoie de o reconstrucție serioasă a tuturor instituțiilor. Este nevoie de altă viziune, gândire, atitudine și responsabilitate. Asta, de fapt, cer oamenii, revenirea la normalitate! În același timp, trebuie să înțeleagă asta și cei care nu protestează, nu numai cei din piață, și ceilalți, milioanele care sunt de acord cu ei.

Eu nu am plecat! Eu am participat la manifestări în zone culturale, asociații, sindicate, patronate fără să a dorința și intenția să fiu vizibil, pentru că am vrut să construiesc. Protestele singure nu rezolvă niciodată problemele până la capăt. Să nu vă imaginați că cei care au făcut atâta rău în această țară nu se vor regrupa. Ba se vor regrupa ușor. Această manifestare nu este suficientă, dacă oamenii nu se organizează. Dacă nu identifică soluții foarte repede, vor veni alte grupuri și nu o să producă o mare schimbare. Mă uit cu drag și mă bucur că oamenii își spun punctul de vedere prin acest manifeste, este un lucru important. Dar le atrag atenția, prietenește, frățește, că nu este suficient. Să spunem că ar obține să dea afară doi-trei inși. Ce am rezolvat? O să vină verii lor, cumnații lor, vecinii lor... Marea deosebire e că acum 26 de ani nu au avut resurse la îndemnă. Tinerii de acum trăiesc, totuși, într-un alt context. Să nu repete greșelile trecutului! Pentru asta trebuie ca ei să se strângă, să se coaguleze la modul responsabil. Apelul meu către ei este să-și ia soarta în mâini!

Repet, nu au nevoie de mai mult de două zile și o să crească foarte mult. Nu vă dați seama cât de important este să nu se compromită un moment important. Oamenii care au murit dealungul timpului nu vor răzbunări. Ei au nevoie ca oamenii care trăiesc, copii lor, frații lor, părinții lor, să aibă acces la o viață mai firească, mai bună.

Eu nu vreau să creez cuiva așteptări cam mari, pentru că dacă nu înțelegem despre ce e vorba. Cum adică marș anticorupție? E un marș împotriva unei consecințe? Corupția este o cauză, nu o consecință. Băi fraților, voi nu vă luptați contra bubelor care ies de la o boală, ci împotriva cauzelor care generează boala aia. Pentru că tai trei bube și ies șapte. Noi ne adresăm și cerorlalți care se uită la ei și care se simt reprezentați de ei. În adâncul sufletului lor, cred că vreo 15 milioane de români se simt reprezentanți de ei. În esență, poporul acestaeste încă solidar. Oamenii sunt nemulțumiți de alcătuirile instituționale care stau deasupra lor de atâta timp.

Eu nu vreau să văd un marș al victimelor, pentru că dacă te simți victimă, rămâi victimă. Eu vreau să văd o acțiune a oamenilor care se simt îndreptățiți să schimbe lucrurile, oamenii care sunt proprietarii acestei țări și să-și asume odată această responsabilitate. Toată clasa administrativă este formată din angajații populației. Acești oameni trebuie să analizeze ce vor să facă cu societatea românească, pentru că altfel vor fi trași pe sfoară.

De ce nu vă întrebați cum de suntem capabili de atâtea lucruri. Haideți să învățăm să ne respectăm mai mult pe noi înșine. Vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat în alte părți, într-un caz similar, era cu pietre, cu sânge. La noi înseamnă oameni civilizați. să se fructifice aceste valori! Ei au suferit mult mai mult decât alții, poate ar avea justificare să se enerveze și cu toate acestea au tăria să fie calmi. Văd o nădejde în mișcarea și atitudinea lor și mă rog la Dumnezeu ca societateq să aibă de câștigat din civismul acestei noi generații, pentru că avem nevoie de așa ceva”.