MENIU

Kovesi: Nu sunt în conflict cu Inspecția Judiciară. Inspectorul-şef a făcut parte din Masonerie

Laura Codruţa Kovesi spune că nu există niciun conflict între ea şi conducerea Ispecţiei Judiciare și precizează totodată că inspectorul-șef, Lucian Netejoru, a făcut parte din Masonerie, dar nu a menționat acest lucru în declarația de interese. Șefa DNA a mai declarat, într-un interviu acordat Europa FM, că nu a făcut presiuni asupra inspectorilor. Declarațiile lui Kovesi vin după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din înregistrare ar reieşi că Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra procuroarei. 

Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

În acest caz, există un dosar care s-a aflat, iniţial, pe rolul Parchetului General, ca urmare a unei plângeri formulate de Focică. Ulterior, dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, care ar fi competentă să analizeze această situaţie, conform PICCJ.

"Nu ştiu cine sunt protagoniştii, nu apare numele Kovesi. Nu se spune a făcut sau n-a făcut. E o discuţie între presupuşi doi inspectori şi ar fi fost undeva în luna iulie", a declarat Laura Codruţa Kovesi la Europa Fm, care a precizat că în momentul în care un inspector se prezintă şi spune că s-au făcut presiuni asupra lui trebuiau sesizate autorităţile.

"Înregistrarea despre care se vorbeşte a avut loc în luna septembrie, de ce nu s-au luat măsuri? Inspectorul şef a desemnat acel inspector în echipa de inspecţie la DNA . Şi-a asumat înregistrarea cineva?", a declarat Kovesi, care a precizat că a aflat despre aceste lucruri din presă. "Am luat la cunoştinţă din spaţiul public", a spus Kovesi la Europa Fm.

"Dacă unul dintre inspectori se plângea de presiuni, trebuia să fiu investigată pentru presiuni. Pot să vă spun că niciodată nu am convocat un inspector în biroul meu. Toate întâlnirile mele au avut loc în cadru instituţional. Niciodată nu am făcut presiuni asupra vreunui inspector. Ce este important când se face o plângere împotriva ta trebuie să-mi spun punctul de vedere, este exercitarea unui drept. Este o procedură obligatorie. Am ascultat să văd despre ce este vorba. Nu se pronunţa numele meu. Faptul că mi-a apărut numele în titlu am sesizat CSM şi a Inspecţiei Judiciare", a declarat Kovesi.

Conflict Kovesi - Inspecţia Judiciară

Laura Codruţa Kovesi a spus că nu există niciun conflict între ea şi conducerea Ispecţiei Judiciare. Problema a fost de fapt o declaraţie de interese care îl privea pe un inspector-şef, care ar fi făcut parte din masonerie. "Inspectorul-şef Lucian Netejoru nu a făcut această declaraţie nu a consemnat faptul că face parte intr-o organizaţie. Şeful inspecţiei judiciare nu a declarat faptul că a făcut parte din Masonerie. Poţi să faci parte dar eşti obligat în declaraţia de interese să spui că faci parte din acea organizaţie", a declarat Kovesi.