MENIU

Culisele abdicării regelui Mihai - Interviu cu fiul fostului premier Petru Groza (AUDIO)

SURSA FOTOGRAFIEI: http://www.stelian-tanase.ro
Regele Mihai (dreapta), Regina Elena (centru) și Petru Groza (stânga). SURSA FOTOGRAFIEI: Click.ro

Fiul fostului premier comunist Petru Groza, profesorul universitar Liviu Groza, i-a vorbit, în 1995, la Geneva, jurnalistului Dan Vasile Mihale despre culisele abdicării regelui Mihai, cât și despre rolul pe care l-a avut fostul monarh pe 23 august 1944, când armele au fost întoarse împotriva Axei.

”A fost întrebat dacă are să-i facă reproșuri lui tata? Și se pare că nu are să-i facă, pentru că nu s-ar fi putut face altceva la vremea respectivă, că atunci, cuvintele dânsului erau că rușii dictau.

Acum, modul în care s-a făcut abdicarea, cred că a fost și aia foarte bine pregătită și cine a înțeles-o, a înțeles de la început că trebuie să plece, că nu poate să fie o monarhie comunistă. Adică ce ar fi însemnat să rămână în continuare? Eu cred că oricine își dă seama ce consecințe ar fi avut. Eu știu din relatările tatălui meu, din discuțiile pe care le-a avut cu regele Mihai și cu regina Elena înainte de 6 martie, în care ei erau foarte îngrijorați chiar de soarta lor personală. Eu cred că el a înțeles acest moment. Și chestiunea aia cu amenințările. Eu cred că trebuie întrebat direct dacă a văzut o armă la tatăl meu sau dacă a fost o simplă glumă. Eu cred că a fost o simplă glumă. Adică contextul nu era așa. Plus că noi avem mărturii ulterioare, după plecarea dânșilor din țară că lucrurile nu au stat așa(...)

Fiul fostului prim-ministru Petru Groza a mai spus că Regele Mihai a avut un ”rol extraordinar” la momentul 23 augist 1944, când Ion Antonescu a fost arestat, iar armele au fost întoarse împotriva Axei, de partea Aliaților.

”Dânsul a fost și este o personalitate și a jucat un rol extraordinar la 23 august și trebuia să i se acorde condiții foarte bune de trai, în contextul unei aprecieri față de personalitatea dânsului. Nu l-am auzit pe tatăl meu să zică ceva rău despre dânsul. Cred că și tatăl meu a fost luat prin surprindere de momentul în care regele Mihai a trebuit să plece. Vă dați seama! Cât a fost regele aici, tatăl meu a avut o pondere mai mare în Guvern , iar apoi a început dominația rusă până la extrem. Și aici a fost făcută o confuzie generală printre comuniști. Eu cred că pe parcurs s-au eliminat tendințele extremiste și au fost realiști. Ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani (de comunism) eu n-aș comenta”, a mai subliniat Liviu Groza.

Întrebat ce s-a întâmplat după momentul în care Petru Groza a fost demis, în luna ianuarie 1958, Liviu Groza a declarat că tatăl său l-a ajutat pe conducătorul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej să se pondereze.

”Dej era personalitatea care conducea atunci. I-a fost recunoscător tatălui meu pentru că l-a frânat de la diverse exagerări, precum o ofensivă împotriva intelectualilor. Erau tendințe de genul acesta la ei, în biroul politic. Și a luat o poziție tot mai ponderată. Și au fost momente în care tata, alături de Ana Pauker și echipa, au fost la Stalin, iar Stalin i-a zis să aibă grijă la sfaturile pe care i le dă lui Dej. Iar tatăl meu i-a dat sfaturi foarte bune, până situația a degenerat. A fost o perioadă foarte grea pentru Europa Centrală și Răsăriteană, care au ajuns  sub regimuri comuniste, cu exagerări”, a dezvăluit fiul fostului premier.

Interviul a fost fost realizat de către Dan Vasile Mihale, în orașul elvețian Geneva, în anul 1995.

Liviu Groza s-a născut în 1925, la Deva. El a terminat liceul în orașul natal, apoi a urmat studii superioare de inginerie, specialitatea electrotehnică în Timișoara, București și Zurich. Fiul fostului premier comunist este stabilit în Elveția.