MENIU

Ce se întâmplă peste Prut după vaccinarea cu AstraZeneca. Anunțul Guvernului de la Chișinău

Vaccin anti COVID-19 AstraZeneca

Autoritățile de la Chișinău au anunțat vineri că vaccinurile donate de România nu sunt din loturile care au fost oprite de la funcționare după decesele mai multor persoane cărora li s-a administrat serul din aceste doze. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că „vaccinurile din lotul ABV2856 nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova”. Reacția vine după ce în Italia și în România și în Austria au fost raportate decese la persoane care au fost vaccinate cu ser din același lot de vaccin, fără a fi, însă, demonstrată deocamdată o legătură directă între administrarea serului AstraZeneca și moartea acestora.

 

„Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV6096. Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, susțin reprezentanții instituției.

„În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, informăm că vaccinuri din acest lot nu sunt folosite pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, după ce Comitetul Național pentru coordonarea vaccinării anticoronavirus în România a anunțat, în seara zilei de joi, carantinarea unui lot de vaccin de la compania AstraZeneca pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării. Peste 77.000 de doze au fost utilizate.

Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096.  

”Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, a transmis Ministerul  moldovean al Sănătății.

Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9.341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, ”care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați”.

În Republica Moldova începe vineri vaccinarea împotriva COVID-19 a medicilor de familie, astfel că 18.000 doze de vaccin împotriva COVID-19, inclusiv seringi și cutii de siguranță, vor fi repartizate instituțiilor din asistența medicală primară și centrelor de sănătate raionale, pentru a fi imunizați lucrătorii medicali.

Menționăm că primele doze de vaccin, produse de AstraZeneca, au ajuns la Chișinău pe 27 februarie 2021, făcând parte din donația oferită de Guvernul României. Astfel, vaccinarea anti-coronavirus a început pe 2 martie în Republica Moldova, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19.  Primele 21.600 de doze din cele 200.000, promise de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Chișinău, la sfârșitul lunii februarie. Săptămâna trecută, și primul lot de vaccin, oferit de COVAX, a ajuns în R.Moldova, scrie presa de peste Prut. 

Republica Moldova a înregistrat , joi,  un număr record de decese: 37 de decese și 1.896 de cazuri noi confirmate cu COVID-19. Astfel, bilanțul total a ajuns la 200.124 de persoane infectate cu noul coronavirus și la 4.220 de morți de la începutul pandemiei.