MENIU

Ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă. Repercursiuni serioase asupra sănății, avertizează specialiștii

Ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă

Locul de muncă este un mediu în care petrecem o mare parte din timpul nostru. Este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre și poate avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine emoțională și fizică. În ciuda acestui fapt, mulți oameni se confruntă cu situații în care își urăsc locul de muncă. Dar ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când trăim într-o astfel de nefericire profesională?

Statistici internaționale relevă că tot mai mulți angajați se confruntă cu locuri de muncă toxice, iar aceasta este o problemă ce trebuie abordată cu seriozitate. Studii recente, precum cel realizat în Statele Unite ale Americii, arată că mai mult de 120.000 de decese anuale sunt asociate cu un management precar în mediul de lucru.

Fiecare persoană se confruntă, la un moment dat, cu niveluri ridicate de stres la locul de muncă. Chiar și cele mai bune joburi pot aduce cu ele momente de presiune și tensiune. Cu toate acestea, când nivelul de stres devine prea mare și organismul începe să se resimtă, este esențial să luăm măsuri în vederea remedierii acestei probleme.

Stresul la locul de muncă poate fi declanșat de o varietate de factori, cum ar fi volumul mare de muncă, termene limită strânse, relații tensionate cu colegii sau superiorii ierarhici și lipsa suportului în cadrul organizației. Când suntem stresați, organismul nostru reacționează prin eliberarea de hormoni precum cortizolul și adrenalina, care pot afecta negativ starea noastră de sănătate.

Iată ce se întâmplă în organismul tău când îți urăști locul de muncă: 

Nu poți dormi

Când suntem stresați, mintea noastră este agitată și nu ne permite să ne relaxăm. Aceasta poate duce la dificultăți în adormire și la un somn de proastă calitate. Insomnia afectează nu numai starea noastră de spirit, ci și sistemul nostru imunitar, metabolismul și nivelul de energie.

Specialiștii recomandă ca, în momentul în care nopțile nedormite devin un obicei, să iei în calcul schimbarea locului de muncă, deoarece stresul de la actualul job a devenit unul toxic, care poate avea efecte negative asupra sănătății.

Putin joacă tare. Vrea să fie reales președinte și cu voturile din teritoriile ucrainene ocupate

Ai migrene

Mușchii corpului se contractă pentru a proteja organismul de potențiale răni. Când locul de muncă este perceput ca o zonă periculoasă, mușchii rămân într-o continuă încordare. Tensiunea cronică la nivelul gâtului, umerilor și a capului poate fi asociată cu migrene și dureri de cap.

Stresul creează, așadar, simptome fizice care, de regulă, sunt asociate cu diferite dureri. Când acestea survin, ar trebui să îți pui primele semnele de întrebare în privința bunăstării la locul de muncă. 

Ai probleme cu sănătatea mintală

Nivelul de stres ridicat poate agrava problemele deja existente în ceea ce privește sănătatea mintală. O persoană care se simte nedreptățită la locul de muncă sau care nu poate găsi o formă coerentă de a comunica cu colegii poate suferi de probleme, precum depresia și anxietatea, cauzate de mediul de lucru în care își desfășoară activitatea.

Marcel Boloş: Pentru 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, iar deficitul va fi "în jur de 5%"

Mâncatul compulsiv și probleme cardiovasculare

Un alt aspect este legat de alimentație. Când suntem stresați și ne simțim nefericiți la locul de muncă, putem recurge la obiceiuri alimentare nesănătoase. Mâncarea poate deveni o modalitate de a ne alina tristețea și anxietatea. Uneori mâncăm în exces sau alegem alimente nesănătoase, cum ar fi alimentele bogate în grăsimi saturate sau zahăr, care pot duce la creșterea în greutate și probleme de sănătate asociate, precum diabetul de tip 2 sau bolile de inimă.

În plus, un mediu de lucru toxic poate afecta și sistemul nostru cardiovascular. Un studiu publicat în Journal of Occupational Health a arătat că persoanele care trăiesc într-un mediu de lucru stresant au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Stresul cronic poate duce la creșterea tensiunii arteriale, la creșterea ritmului cardiac și la creșterea inflamației în organism, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă.

Șoferița beată din Iași, care a accidentat mortal 4 muncitori, a scăpat de arestul preventiv

În plus, gripele dese, scăderea apetitului sexual, oboseala permanentă, durerile de stomac și cele musculare se mai numără printre efectele negative pe care un job toxic le poate avea asupra organismului unui angajat. Printre soluțiile recomandate de specialiști pentru a ieși din această situație se numără meditația și exercițiile fizice, pauzele constante sau părăsirea locului de muncă.

50% dintre angajaţii din România sunt stresați 

Un studiu realizat în luna noiembrie de o companie de market research arată că peste 50% dintre angajaţii din România consideră că firmele la care lucrează nu acordă deloc sau foarte puţină importanţă stării lor mintale şi emoţionale, iar șapte din zece angajaţi se plâng că managerii lor nu le oferă sprijin şi feedback constructiv. 

Potrivit cercetării, cei mai mari factori de stres cu care se confruntă angajații români sunt multitaskingul, orele suplimentare, volumul mare de muncă şi presiunile venite din partea conducerii sau colegilor. 23% dintre respondenţi acuză responsabilităţile şi sarcinile neclare, dar şi faptul că nu primesc feedback-uri constructive din partea managerilor sau că aceştia au un stil dictatorial de conducere.

Studiul mai arată că opt din zece angajaţi susţin că o stare psihică pozitivă a lor este foarte importantă şi benefică pentru companie. 

Presa vieneză: Americanii i-au convins pe austrieci să accepte România în Schengen. Mărul otrăvit: vom fi nevoiți să primim zeci de mii de migranți