MENIU

Ce se întâmplă în LUME cu certificatul anti-COVID. De ce în România autoritățile nu iau încă o decizie

Certificatul de vaccinare FOTO: Twitter

Certificatul de vaccinare anti-Covid este cerut într-un număr tot mai mare de țări pentru anumite categorii profesionale sau activități sociale, însă vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație rămâne o excepție.  

Austria a devenit prima țară din Europa care introduce obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru întreaga populație adultă a țării. Măsura urmează să intre în vigoare pe 4 februarie.

Austriecii care refuză să se vaccineze anti-Covid se vor confrunta cu amenzi ce pot să ajungă la 600-3.600 de euro.

Germania discută la rândul ei introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului, o măsură susținută de noul premier social-democrat Olaf Scholz și de ministrul sănătății Karl Lauterbach, cunoscut pentru abordarea sa dură în combaterea pandemiei.

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile din Ecuador au declarat vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii.

Înainte de țara sud-americană, două state autoritare din Asia Centrală, Tadjikistan și Turkmenistan, anunțaseră vaccinarea obligatorie pentru aduți în iulie 2021.

În Indonezia, vaccinarea anti-Covid este teoretic obligatorie din februarie 2021.

În Italia, un decret-lege adoptat pe 5 ianuarie face vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani începând cu data de 15 februarie.

În Grecia, vaccinul anti-Covid a devenit obligatoriu pentru persoanele de peste 60 de ani de la începutul acestui an. 

Un proiect similar discutat în Cehia a fost abandonat luna aceasta.

În Franța, obligația de vaccinare se aplică personalului din spitale și azilurile de bătrâni, pompierilor, paramedicilor și îngrijitorilor la domiciliu încă din 15 septembrie 2021 

În Anglia, angajații caselor de bătrâni au trebuit să fie vaccinați complet de la jumătatea lunii noiembrie. Același lucru se va aplica și îngrijitorilor din aprilie 2022.

În Statele Unite, președintele Joe Biden a anunțat pe 9 septembrie vaccinarea obligatorie pentru 100 de milioane de muncitori, funcționari publici sau angajați privați. 

În Arabia Saudită, vaccinarea este necesară începând cu 1 august 2021 pentru a accesa „orice loc privat sau guvernamental”, transportul în comun și pentru a părăsi țara. În primăvara anului trecut, autoritățile de la Riad au permis doar persoanelor vaccinate anti-Covid să facă pelerinajul Umrah în timpul Ramadanului.

Unele țări, precum Noua Zeelandă sau Australia, permit intrarea pe teritoriul lor doar călătorilor vaccinați anti-Covid, după cum a aflat și jucătorul de tenis Novak Djokovic care s-a prezentat la Australian Open doar pentru a fi expulzat de autoritățile de la Canberra.

În România, Coaliția PSD-PNL-UDMR aflată la guvernare nu a reușit să ajungă la un consens privind reglementarea certificatului verde. 

Politicienii au evitat să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității folosirii certificatului verde la locul de muncă. 

Chiar președintele Klaus Iohannis ar fi oprit discuțiile în contradictoriu dintre PSD și PNL pe această temă. Klaus Iohannis le-a cerut guvernanțiilor să renunțe la impunerea certificatului verde la locul de muncă, considerând că nu mai este necesar.