Ce se întâmplă în creierul tău atunci când ţii post
Nu doar postul prelungit dinainte de marile sărbători are efecte benefice. Se pare că şi atunci când avem anumite zile pe săptămâna în care postim sau chiar recurgem la postul negru intermitent, beneficiile sunt foarte mari.
Există multe studii care deja atestă efectele benefice ale postului. De exemplu, copiii care suferă de crize epileptice au mai puţine astfel de crize dacă li se impun restricţii calorice şi ţin post. Pe termen lung, postul poate chiar să mărească longevitatea şi să crească abilitatea organismului de a se lupta cu bolile cronice. Acest lucru este deja dovedit pe diferite specii de animale, dar încă nu este înţeles complet mecanismul de funcţionare al acestui proces.
Postul poate de asemenea să stimuleze producţia de noi celule nervoase la nivelul hipocampusului, dar şi a mitocondriilor în cadrul celulelor nervoase, că urmare a adaptării la stresul provocat de postire. Prin această creştere a mitocondriilor, este îmbunătăţită şi capacitatea neuronilor de a formă şi păstra legături între ei, ceea ce conduce automat la o memorie mai bună, scrie sanatatea.ro.
Postul intermitent este luat în considerare că metodă de prevenire a instalării unor boli degenerative neuronale, precum Alzheimer.