MENIU

Ce se întâmplă de fapt cu copiii adoptați de cupluri homosexuale?

”Milioane de români vor merge la vot la referendum pentru a interzice practic căsătoriile homosexuale prin Constituţie. Este de remarcat că o bună parte dintre votanţi vor merge la urne fără să cunoască vreun homosexual care are intenţia de a întemeia o familie. Ca atare, impresiile lor sunt în mod necesar formate de ce spune pastorul, preotul, sau de ceea ce văd la televizor despre homosexuali. În mod cert mulţi dintre ei au o grijă reală că homosexualii vor adopta copii, iar soarta acelor copii va fi una tragică”, scrie Ciprian Domnișoru pe Voxpublica.realitatea.net.

”Orice schimbări în regimul adopţiilor în România sunt complicate de cazurile adopţiilor internaţionale cu probleme, de cazurile de pedofili străini veniţi în România pentru turism sexual sau de soarta orfanilor români traficaţi pentru prostituţie în vestul Europei. Pastorii români îşi pot speria aşadar congregaţia cu un inventar de grozăvii referitoare la abuzuri asupra copiilor adoptaţi.

Pentru majoritatea votanţilor, homosexualii sunt aşadar pericolul nevăzut, care adună congregaţia în jurul valorilor. O afacere bună pentru culte, organizaţii religioase şi partide ce urmăresc să profite de pe urma acestei frici de pericolul nevăzut al adopţiilor homosexuale.

O mare parte din populaţie nu se lasă însă manipulată de “pericolul homosexual”, şi e nemulţumită de acest referendum din argumente de oportunitate: un demers juridic aparent inutil, costisitor, populist, manipulator, dezbinator în maniera lui Putin- în definitiv, cu cele 167 de milioane cheltuite pe acest referendum s-ar putea face şcoli, grădiniţe, etc. Cu astfel de logică orice om de bună credinţă poate să treacă peste subiect şi să stea liniştit acasă în weekendul referendumului.

Din această ultimă categorie de români nemulţumiţi de referendum fac însă parte oamenii care nu au nimic “împotriva” homosexualilor, dar nu ar fi de acord de pildă cu adopţiile homosexuale. Şi aici funcţionează o temere legată de efectele unei adopţii asupra copiilor.

In lumina experienţei statelor care au legalizat adopţiile pentru cuplurile homosexuale, aceste temeri sunt nefondate. Copiii cuplurilor gay din vest care au adoptat nu au suferit efecte adverse, în ciuda intuiţiei multora asupra beneficiilor prezenţei mamei (naturale). Un sumar al studiilor publicate, realizat de Cornell University, arată că din 79 de studii ştiinţifice, 75 au concluzionat că nu există efecte adverse asociate cu a avea părinţi homosexuali.

Bine bine, vor spune unii, dar aceste studii s-au realizat în SUA, închipuiţi-vă copii adoptaţi de cupluri gay în şcolile româneşti şi în general în societatea românească: copiii ar suferi de pe urma homofobiei din societate: nu e egoist ca homosexualii să adopte copii, ştiind prin ce vor trece în societate? Alţi indivizi vor lua la socoteală studiile ştiinţifice, sau vor arăta vreun efect negativ omis.

Aici intervine ultima nuanţă, la care cu greu se ajunge în dezbaterea despre referendum: foarte puţini români- foarte puţini oameni în general au deprinderea de a respecta homosexualii ca fiinţe cu deplină demnitate umană, cu aceleaşi aspiraţii şi nevoie de iubire şi de a întemeia o familie ca şi persoanele heterosexuale.

În măsura în care tratezi homosexualii ca semeni de egală demnitate, dubiile despre efectele nocive ale adopţiilor gay nu îşi mai au rostul”, scrie Ciprian Domnișoru.

Articolul integral pe Voxpublica.realitatea.net