MENIU

Ce se întămplă dacă fructele din pomul vecinilor cad la tine în curte? Ai voie să le păstrezi? - Legea spune clar

Ce se întămplă dacă fructele din pomul vecinilor cad la tine în curte

Poate că te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu fructele care cad în curtea ta din pomii vecinilor. Există o lege care clarifică această situație, dar puțini români sunt conștienți de ea și astfel comit o infracțiune.

Mulți oameni se află în această situație, dar puțini știu ce trebuie să facă în mod legal. Este destul de comun să se întâmple ca fructele de pe pomul vecinului să cadă în curtea noastră și, deși poate părea surprinzător, există o legislație care reglementează acest aspect. 

În primul rând, articolul 613 din Codul Civil reglementează distanţa şi lucrările intermediare cerute pentru anumite construcţii, lucrări şi plantaţii, mai concret, distanţa minimă pentru arbori:

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

„Metoda românească” a pus pe jar poliția din Olanda. Cum încearcă hoții să dea lovitura „din mers”

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Cu toate acestea, în zonele rurale, este destul de frecvent ca pomii fructiferi să fie plantați chiar lângă gardul vecinului, iar o parte din recolta acestora să ajungă în curtea celuilalt. Unele persoane aleg să returneze fructele vecinului, temându-se că ar putea fi considerat furt dacă le păstrează. 

Realitatea este, însă, diferită. Conform legislației, dacă fructele cad în mod natural, fără a fi rupte de pe ramuri, în curtea ta, acestea devin proprietatea ta.  În această situație, vecinul nu are dreptul legal să ceară returnarea fructelor căzute în curtea ta. Este dreptul tău să decizi ce să faci cu aceste fructe, fie să le păstrezi, să le consumi sau să le folosești în alt mod.

Dacă aveți nelămuriri sau dispute legate de acest aspect, ar fi bine să solicitați sfatul unui avocat specializat în domeniul dreptului de proprietate sau să vă adresați autorităților locale pentru a obține informații precise referitoare la legea din regiunea în care locuiți. Acestea vă pot oferi lămuriri suplimentare cu privire la drepturile și obligațiile legate de fructele căzute pe proprietatea dumneavoastră.

Care este probabilitatea să pice curentul în Romania din cauza caniculei, cum s-a întâmplat la vecinii din Balcani. Un expert în energie tranșează problema