MENIU

Ce se întamplă cu subvenția la gigacalorie. Cât vor fi facturile la iarnă. Anunțul primarului Nicușor Dan

Subvenția gigacaloriei, eternul stres al bucureșteanului pe timp de iarnă. Foto/Arhivă

Nicușor Dan a declarat că Primăria București are bani pentru a plăti cele 950 de milioane de lei cât reprezintă subvenția la gigacalorie pentur acest an. Edilul-șef spune că situația financiară actuală permite primăriei Capitalei să majoreze această sumă. Totul depinde de noile tarife ale celor de la Termoenergetica.

„O să avem o diminuare a TVA. De la 1 noimebrie este 1.329 plus 19%, iar din ianuarie scade tva la 5%. Azi e 220 lei cu TVA 19 %. Chiar acum, ora 10, e ședință la Termoenergetica în care se stabilesc noile tarife, iar după aceea vor merge la ANRE să vadă dacă le aprobă. Cert este că o să avem două prețuri total. Cel de până în ianuarie și un din 1 ianuarie. Iar de acolo vom lua o decizie.

De la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există, până acum, o subvenție a statului pentru consumatorii conectați la oraș. Sper că va exista, fie o plafonare, ori un de la bugetul național către toți consumatorii racordaț la sistemele centralizate ale marilor orașe. În meomentul de față asta este o problemă pentru primăriile din mai toate marile orașe.

În acest moment, subvenția anuală pe care Primăria Capitalei o plătește este de 950 de milioane de lei. Este primul an în care primăria chiar achită aceste sume. În ultimii 10 ani au fost plătite, ba 500 de milioane, ba 600 milioane, dar niciodată suma necesară. Cauza axctualei situații a termoficării în București este în aceste sute de milioane lipsă. Avem prevăzut în buget 950 de milioane de lei în cursul anului 2021. E posibil să suplimentăm această sumă. Situația financiară actuala ne permite să o facem. Decizia o vom lua abia după ce vine Termoenergetica cu noile tarife”, a declarat Nicușor Dan.