MENIU

Ce se întâmplă cu pilonul II de pensii, un mecanism gândit să ajute fondul public din anul 2032

Ideea conform căreia Pilonul II de pensii s-ar putea naţionaliza nu este nici asumată, nici rezolvată! În timp ce guvernanţii se întrec în bâlbe şi în amenzi istorice, administratorii fondurilor private se feresc să mai deschidă subiectul! Un lucru este, însă, cert! Nimeni nu vine cu o explicaţie pentru cei care vor ieşi la pensie peste 20 de ani şi vor avea ca venit ,,colosalul" procent de 17 la sută din ultimul salariu. 

Cei 6,2 milioane de salariaţi din România plătesc o contribuţie de 10,5 la suta din salariul lunar:  6 la suta merg către Casa Naţională de Pensii, iar 5,1 la sută sunt direcţionaţi la fondul de pensii privat. 

Mecanismul a fost gândit ca să ajute sistemul public de pensii în 2032 când România va avea aproape şapte milioane de pensionari faţă de cinci, în prezent! Cei care vor iesi la pensie sunt românii născuţi după 1966. 

Datele arată că până în '66 se năşteau cam 270.000 de copii anual, în primii doi ani după decret au venit pe lume mai mult de 500.000 de bebeluşi.


Când această generaţie se va retrage, nu va mai fi raportul actual de 1 salariat la 1,2 pensionari. Ci de un singur angajat la doi pensionari!

Aşa că pe lângă pensia de la stat, oamenii vor mai primi în plus zece la sută din ultimul salariu, sumă care reprezintă valoarea pensiei private.
De exemplu, un angajat în vârstă de 44 de ani a cotizat încă din 2008 la Pilonul II de Pensii, în fiecare lună cu câte 200 de lei, va avea când va ieşi la pensie, adică peste 23 de ani, o contribuţie de 10.000 de lei, adică doua MII de euro! Ceea ce înseamnă un venit lunar de aproape 700 de lei! 

Bineînţeles, dacă nimic nu se schimbă! Însă de-a lungul anilor aproape fiecare guvern a avut de acoperit anumite găuri şi nu a mărit contribuţia conform planului. Sunt deja doi ani de intarziere! 

De data aceasta, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri private, NN Pensii, şi-a informat clienţii că în spaţiul public se vorbeşte despre naţionalizarea celor 7,2 miliarde de euro, banii strânsi până acum din Pilonul 2 al pensiilor private obligatorii.


Autoritatea de Supraveghere Financiară a taxat scump mesajul trimis de NN Pensii. Compania a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, 750.000 de lei. 

Economiştii susţin că în cazul în care pilonul II se confiscă, atunci pensia va mai reprezenta doar 17 la suta din salariu. La un salariul mediu de circa 2.350 lei, pensia medie ar fi de 400 de lei! Si uite asa pensia poate deveni peste ani un adevarat ajutor de inmormantare. 

 
Mai multe articole despre:
pensii video pilonul II