MENIU

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au primit deciziile de recalculare. Ministrul Muncii explică

Câși români nu au primit nicio decizie de recalculare până acum. Foto/Arhivă

Ministrul Simona Bucura Oprescu a declarat, în emisiunea Culisele Statului Paralel, că sunt 170.000 de pensionari care, din diverse motive, nu au primit absolut nicio decizie de recalculare până acum.

„Casa Națională de Pensii Publice m-a informat că avem circa 170.000 de decizii de recalculare care nu au fost încă transmise către pensionari, din motive obiective. Au fost situații în care discutăm despre pensionari cu decizii de recalculare succesive și a căror procesarea a fost mai dificilă. Sau, discutăm despre pensionari cu hotărâri judecătorești și atunci, de asemenea, aplicarea acestor hotărâri judecătorești de către funcționarii de la Casa de Pensii este mai... un proces mai complicat.

 

De asemenea, discutăm despre pensionari care și-au depus solicitarea pentru pensie limită de vârstă pe legea 263 pe 2010. În lunile iulie, august, nu le-a fost încă emisă. Sau, sunt cazuri și în care le-a fost emisă, dar le-a fost emisă pe decizia 263 pe 2010 și trebuie făcută recalcularea pe noua lege.

 

Verificări mai greoaie pentru cei cu documente extrem de vechi

 

Și mai avem un număr foarte redus de dosare de pensionari care s-au pensionat pe legi foarte vechi. Și în cazul foștilor angajați de la CAP în care documentele au fost deteriorate și casele de pensii au trebuit să facă verificări mai riguroase. Deci, avem aceste situații obiective.

Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii și de la Casele Teritoriale de Pensii încearcă să rezolve și situația acestor pensionari cât mai curând cu posibil.

Din la momentul în care îl primesc. Din la momentul în care primesc decizia de recalculare culc cele 45 de zile.

Am făcut un lucru excelent, că pe noua lege recunoaștem toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, fiindcă pe legile anterioare nu s-au recunoscut și din cauza aceasta, pensionarul trebuia să meargă la avocat, la societățile de arhive, apoi la instanță și apoi la Casa de Pensii. Și din păcate, cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut, nu au câștigat, fiindcă legea anterioară nu recunoștea veniturile nepermanente. Au fost și pensionari mai puțini, fiindcă a fost o practică neunitară a instanțelor, care au câștigat, dar cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut.

 

Noua lege ia în calcul absolut toate veniturile unui contribuabil

 

Noua lege, în primul rând, recunoaște dreptul și recunoaște toate veniturile contributive, ceea ce este un lucru excelent. Apoi, avem următoarele situații. Repet, fiindcă Casele de Pensii spun că pensionarii nu știu asta și că sunt pensionari care se duc la casele de pensii și pentru venituri nepermanente după 2001.

 

Am tot spus asta, dar o mai spun încă o dată. Pensionarii care au lucrat după 2001 nu este nevoie pentru veniturile, pentru recunoașterea veniturilor nepermanente, de până nici un document, fiindcă...

Deci doar ce înainte de 2001.

Înainte de 2001, avem două situații. O situație în care angajatorii sunt în activitate și aici avem codul muncii, articolul 6, 34 aliniatul 6, care stipulează în clar faptul că angajatorii sunt obligați să dea aceste adeverințe fruștilor sau actualilor angajați, în cazul în care avem un angajator care face...în mod gratuit.

 

Deținătorii de arhive, controlați de Consiliul Concurenței

 

Și mai avem o situație pe care o vedem adesea prezentată și de dumneavoastră la posturile de televiziune, situația în care angajatorii nu mai sunt în activitate și atunci pensionarul trebuie să se adreseze deținătorilor privați de arhive. Aici, costurile sunt într-adevăr semnificative, dar situațiile pe care dumneavoastră le-ați prezentat și situațiile pe care pensionarii care s-au adresat nouă ni le-au prezentat au fost situații în care în urma controalelor celor de la Arhivele Naționale am constatat că au fost deținători privați de arhive care au perceput pensionarilor sume uriașe sume foarte mari și mai mari decât cele care ar fi trebuit să rezulte dintr-un calcul corect.

Aici, noi Ministerul Munci atât cu cei de la Consiliul Concurenței, fiindcă am adresat celor de la Consiliul Concurenței rugămintea, am adresat numele guvernului solicitarea de a verifica piața și de a proteja drepturile pensionarilor, dar și celor de la Arhivele Naționale care sunt cei care îi autorizează și controlează pe deținătorii de arhive astfel încât deținătorii de arhive să fie mai atenți cu pensionarii și calculele pe care dăm și le fac să fie corecte”, a declarat Simona Bucura Oprescu.