Ce se întâmplă cu aplicația făcută de ruși care schimbă fețele oamenilor
O nouă aplicație face valuri pe Facebook. Se numește FaceApp și vine cu un pachet consistent de filtre, de la îmbătrânire la înfrumusețare. Cei mai mulți se tem însă că rușii care au creat-o o vor folosi în alt scop. Și acum avem detalii suplimentare despre acest caz.
FaceApp folosește inteligență artificială și problema majoră cu ea e că stochează tot felul de date despre utilizatori. Astfel, lista de termeni și condiții de utilizare a FaceApp include mai multe mențiuni ciudate.
Cu toate aceste, peste 150 de milioane de oameni utilizează progrămelul, iar entuziasmul utilizatorilor nu pare să se potolească prea curând. La bază, aplicația FaceApp era menită să schimbi expresia feței și alte câteva trăsături.
Între timp, a devenit prima aplicație din AppStore pe iOS în 121 de țări. Doar din Google Play, figurează ca fiind descărcată de peste 100 de milioane de ori. Experții în securitate cibernetică își fac griji. Nu a ajutat că FaceApp este o aplicație dezvoltată în Rusia.
Ce se întâmplă, de fapt, cu această aplicație?
O cantitate semnificativă de stres a fost derivată din lista de termeni și condiții a programului care atrage atenția asupra faptului că, prin utilizarea FaceApp, cedezi toate drepturile asupra conținutului generat in-app, în mod irevocabil, fără niciun fel de beneficiu financiar pentru tine.
Chiar și dacă fața ta ajunge pe un panou publicitar în centrul Moscovei, nu te aștepta să primești vreun leu din asta. Lista completă a termenilor și condițiilor de utilizare o găsești aici și este destul de stufoasă. De conținutul unui singur paragraf ar trebui însă să-ți pese.
"Acorzi FaceApp, în perpetuitate, irevocabil, neexclusiv, fără costuri, la nivel global, cu posibilitate de transfer a licenței de utilizare, dreptul de utilizare, reproducere, modificare, adaptare, publicare, traducere, creare a unor munci derivate din ea, dreptul de distribuție și afișare publică a Conținutului Utilizatorului și a oricărui nume, nume de utilizator și asemănare oferită în conexiune cu Conținutul Utilizatorului în toate formatele media, pe toate canalele cunoscute acum și care ar urma să fie dezvoltate în viitor, fără vreo compensație pentru tine."
Cei mai mulți susțin însă că și Facebook face la fel. Însă una e din America, cealaltă din Rusia. Dacă o folosești, măcar să fii atent la asta.