MENIU

Ce se întâmplă când un elev este depistat cu Covid: când intră în carantină colegii, când sunt scutiți și de cursurile online

Ce se întâmplă când un elev este depistat cu Covid / Foto: Profi Media

Școala a început în acest an cu prezența fizică la cursuri iar infectarea cu SARS-CoV-2 nu poate fi evitată, chiar dacă mulți dintre cei cu vârste de la 12 ani sunt vaccinați. Astfel, dacă un copil prezintă simptome trebuie testat, iar în cazul în care este pozitiv și a fost în colectivitate, trebuie anunțată imediat unitatea de învățământ respectivă.

Conform legii, toți contacții direcți, care vor fi stabiliți în urma anchetei epidemiologice, trebuie să stea în carantină 14 zile. Ce se întâmplă mai departe?

”Ceilalți din clasa respectivă desfășoară procesul de învățământ online, sunt testați în ziua a opta, cei minori cu acordul părinților și revin la școală în cazul rezultatului negativ. Dacă vorbim despre copiii vaccinați, aceștia vin la școală în continuare”, a explicat, pentru Ziare.com, dr. Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București.

În cazul profesorilor, aceștia își vor desfășura în continuare activitatea, dacă nu au simptome, deoarece ”profesorul nu este contact direct pentru că: poartă mască și stă la distanță de copii, nu are voie să se plimbe printre bănci!”.

De asemenea, părinții copilului infectat nu sunt obligați să stea în carantină dacă sunt vaccinați. La nevoie, pot solicita concediu medical.

Pașii de urmat, conform legii, dacă este depistat un caz COVID-19 într-o clasă

Conform Ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației din 3 septembrie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, suspendarea cursurilor cu prezență fizică școlile respective se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line.

Mai multe articole despre:
covid elev covid coronavirus romania