MENIU

Ce șanse are Dacian Cioloș să formeze noul guvern. Dan Vîlceanu: Să negocieze cu PSD și AUR

Dan Vîlceanu și Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Dan Vîlceanu a declarat luni, după ce Dacian Cioloș a fost desemnat să formeze noul guvern, că guvernul Cîțu a picat în urma voturilor PSD-USR-AUR. În acest context, aceaxtă majoritate trebuie să negocieze formarea guvernului, a transmis secretarul general al PNL.

Vîlceanu a subliniat că nominalizarea lui Cioloș a fost făcută în contextul în care la votul pe moțiune a fost testată o majoritate parlamentară. În concluzie, USR trebuie să negocieze formarea guvernului cu cei de la PSD și AUR, a mai spus acesta. 

”Este o decizie și un anunț care cred eu că vine în urma lucrului întâmplat în Parlament. Acolo s-a dovedit că existe o majoritate PSD-AUR-USR și această majoritate trebuie să formeze un guvern. Acum are ocazia să guverneze”, a spus Vîlceanu luni seară, la un post TV, după anunțul președintelui Klaus Iohannis. 

E oficial! Dacian Cioloș, desemnat să formeze noul guvern. Klaus Iohannis: Certurile politice nu sunt importante pentru români

După ce USR a votat pentru demiterea guvernului Cîțu, protocolul de colaborare între cele două partide nu mai există, dar discuții nu sunt excluse, a mai precizat secretarul general al PNL.

”Vom discuta cu cei de la USR. Rămâne de văzut ce vom stabili și în forurile noastre de conducere. Trebuie clarificate câteva lucruri. Domnul Barna a făcut afirmația că există un protocol cu PNL și UDMR. În acel protocol era prevăzut că premierul este de la PNL, iar în acel protocol nu scria că USR dă jos guvernul. Este absurd să spui că mai există un protocol. De aceea, cred că discuțiile pe un premier desemnat care trebuie să își găsească o majoritate care din punctul nostru de vedere a fost testată deja: PSD-USR-AUR.
Când votezi o moțiune împotriva unui guvern liberal nu poți să vii să ceri susținere, dar vom discuta în partid și președintele PNL va face anunțul. Majoritățile nu ți le dă Dumnezeu, ți le faci”, a adăugat Vîlceanu. 

La consultările de la Cotroceni, PSD și AUR au cerut organizarea alegerilor anticipate. După anunțul privind desemnarea lui Dacian Cioloș pentru poziția de candidat în funcția de premier, PSD și AUR au anunțat că nu ăl vor susține.

Citește și: ”Dacian Cioloș, anunț de ultim moment după ce a fost desemnat să formeze noul guvern: ”Suntem pregătiți!”. Principalele obiective ale USR”