Ce să NU spui niciodată soacrei
E ştiut că nurorile şi soacrele nu sunt întotdeauna cele mai bune prietene. Nora încearcă să-şi găsească un loc în familia soţului, iar soacra se teme să nu-l piardă pe al ei, de unde posibilele conflicte. Cu un pic de tact şi toleranţă, ele pot fi aplanate sau chiar evitate.
Chiar dacă te înţelegi foarte bine cu soacra, ar trebui să respecţi câteva reguli de bună purtare, ca situaţia să nu se schimbe. O primă regulă: n-o trata ca pe o doamnă oarecare, fiindcă ea este mama soţului. A doua regulă: în comunicarea cu soacra, unele fraze sunt considerate tabu. Iată câteva dintre ele!
Ne vom descurca singuri
Rar întâlneşti o soacră care să scape vreo ocazie de a se lăuda cu nepreţuita ei experienţă de viaţă. Mai ales când e vorba de creşterea nepoţilor ei, gestionarea bugetului familiei și de felul de a prepara mâncărurile. Ea ştie cel mai bine cum se găteşte sănătos, cum se tratează copiii când se îmbolnăvesc, cum şi de unde li se cumpără haine mai ieftine. Nu te grăbi s-o contrazici, intenţiile ei ar putea fi bune. Ascult-o, spune „mulţumesc“ şi fă cum crezi că e mai bine! Insistă să înlocuieşti medicamentul de combatere a febrei pe care vrei să-l administrezi copilului cu un ceai? Dacă nu eşti de acord cu ea, spune-i că ai consultat medicul pediatru, iar el ţi-a recomandat medicamentul, apoi fă cum consideri că e bine pentru copil. Nu e cazul să urmezi toate sfaturile soacrei, oricât de binevoitoare ar fi!
Nu l-aţi învăţat să…
Nu-i atrage soacrei atenţia asupra defectelor de caracter ale fiului ei pe care le consideri lacune ale educaţiei primite. Nu te-a obligat nimeni, cu atât mai puţin mama lui, să-ţi alegi un partener de viaţă cu asemenea defecte. Iată o replică pe care ţi-ar putea-o da soacra: „De când ai apărut în familia noastră, băiatul meu e de nerecunoscut“. Criticându-i odrasla, o ataci pe ea, lucru ce nu va fi trecut cu vederea, iar un asemenea „schimb de amabilităţi“ nu va face decât să adâncească starea conflictuală dintre voi. Chiar dacă ai dreptate, mai devreme sau mai târziu, totul se va întoarce împotriva ta.
Puteţi veni să locuiţi cu noi
E cea mai nepotrivită invitaţie pe care o poate face vreodată nora sau ginerele. O susţin, în unanimitate, psihologii specializaţi în probleme de familie: tinerii căsătoriţi trebuie să locuiască separat de părinţi. Traiul în comun este acceptabil doar în situaţii extreme: probleme grave de sănătate ale unuia din părinţi sau dificultăţi financiare de nerezolvat. Certurile domestice strică până și cele mai bune relaţii dintre reprezentanţii a două generaţii, scrie femeia.ro.