MENIU

Ce reprezintă cota TVA și la ce produse se aplică cea mai mică valoare

Foto/Arhivă

Deși ne lovim de ea zilnic, fiind prezentă în absolut toate aspectele vieții cotidiene, puțină lume știe ce reprezintă Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) și mai ales, ce valori are. Fiindcă există un nivel minim, dar și o cotă maximă, aplicate la un număr restrâns de servicii și produse.

TVA este acronimul de la taxa pe valoare adăugată, o taxă indirectă care se aplică la valoarea bunurilor furnizate sau serviciilor prestate de către o firmă plătitoare de TVA. Taxa se plătește către Bugetul de Stat și este una dintre taxele cu grad ridicat de colectare. TVA este o taxă care există în întreaga lume, nivelul de taxare fiind diferit în fiecare țară.

În România există mai multe cote de TVA, acestea depinzând de natura serviciilor/bunurilor cărora li se aplică taxa. De asemenea, există mai multe tipuri de taxă pe valoare adăugată, încadrarea fiind făcută în funcție de modul de colectare.

Cum se calculează TVA de plată?

TVA de plată se calculează și se achită lunar sau trimestrial către Bugetul de Stat, într-un cont de trezorerie dedicat, în urma unui algoritm simplu de calcul al TVA. Formula de bază este: TVA colectat - TVA deductibil.
* TVA deductibil: TVA-ul din facturile de vânzare - TVA din facturile de plată.

Cote de TVA (taxa pe valoare adăugată) aplicabile în prezent

După ce a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, având în trecut valori de 20% și chiar 24%, cota standard de TVA, în prezent, este 19%.

Dacă pentru majoritatea bunurilor furnizate și serviciilor prestate de către firmele românesti cota TVA este de 19%, există bunuri și servicii pentru care se aplică cota TVA de 9% și cota TVA de 5%.

Așadar, în România se aplică trei cote de TVA, încadrarea într-unul dintre standardele de taxare fiind clasificată în funcție de codurile CAEN (domeniile de activitate). De exemplu, produselor alimentare, inclusiv băuturilor, li se aplică o cotă TVA de 9%, în timp ce băuturile alcoolice suportă o cotă TVA de 19%.

Cota TVA de 9%

● Proteze și accesorii după cum sunt descrise în legislația curentă. Există de asemenea proteze dentare care nu suportă taxa pe valoarea adăugată. Se aplică TVA 9% inclusiv pentru livrarea de proteze;
● Livrarea medicamentelor (de uz uman și veterinar);
● Comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor. Pentru încadrarea corespunzătoare a acestora în coduri fiscale trebuie verificate normele metodologice;
● Serviciile de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice;
● Distribuirea apei potabile și a apei pentru irigații;
● Comercializarea de pesticide și îngrășăminte, după cum a fost încadrată de către Ministerul Agriculturii. A se verifica normele metodologice pentru a aplica procentul de TVA corespunzător!

Cota TVA de 5%

● Manualele școlare, revistele, publicațiile în general, mai puțin cele publicitare;
● Serviciile hoteliere și cazarea în unități specifice, inclusiv terenurile utilizate pentru cazare în regim de camping;
● Taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice sau culturale, evenimente sportive și alte servicii de acest tip;
● Casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate;
● Casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei (inclusiv terenul);
● Construirea de clădiri pentru primării care vor fi utilizate în scop social;
● Produsele eco, tradiționale și montane.

Tipuri de TVA din punct de vedere al taxării și colectării

Există mai multe tipuri de TVA, clasificate după modul în care acestea se colectează: TVA la încasare, Split TVA și TVA cu taxare inversă.

TVA la încasare se aplică doar anumitor firme, eligibile potrivit legislației în vigoare. După cum sugerează denumirea, TVA se deduce la încasarea facturilor. 

Prin Split TVA, taxa pe valoare adăugată și costul serviciilor/bunurilor sunt evidențiate defalcat, iar colectarea sumelor se face separat.

SURSA