Ce regrete au cei care au trăit peste 100 de ani. Mărturisirile celor mai bătrâni oameni de pe planetă, analizate de un studiu
Oare ce regrete îi bântuie pe cei care au trăit peste 100 de ani și au adunat o bogată experiență a vieții? Prin intermediul unui studiu realizat de LongeviQuest, o organizație dedicată cercetării centenarilor, acum putem să înțelegem mai bine gândurile celor mai bătrâni oameni de pe planetă. Acești supraviețuitori ai timpului vin cu un bagaj imens de lecții învățate, dar și cu regretele cuvenite care îi hărțuiesc în vârsta lor înaintată.
LongeviQuest, o entitate care se caracterizează prin pasiunea sa pentru înțelegerea longevității umane, a dedicat timp și energie în cercetarea supercentenarilor - oameni care au reușit să trăiască până la vârsta de 110 ani sau chiar mai mult. Prin metode de interviu și analiză amănunțită a testimonialelor acestor indivizi excepționali, studiul realizat de LongeviQuest dezvăluie regretele pe care le poartă în suflet acești supraviețuitori ai trecutului.
Principala misiune a organizației este de a verifica autenticitatea vârstei persoanelor supercentenare și de a colecta informații despre stilul lor de viață, experiențele trăite și sfaturile pe care le pot oferi în ceea ce privește longevitatea. Scopul este de a obține o înțelegere mai profundă a factorilor care contribuie la atingerea unei vârste atât de remarcabile și de a împărtăși cunoștințele obținute cu oamenii din întreaga lume, în speranța că aceste informații ne vor inspira și ne vor ajuta să trăim vieți mai sănătoase și mai îndeplinite.
Cercetătorii organizației au ascultat poveștile și au adunat sfaturi de la supercentenari din întreaga lume. Iată cele mai mari regrete pe care centenarii au mărturisit că le au.
Doi cercetători în longevitate, care vorbesc cu super-centenari ca parte a activității lor zilnice, au împărtășit cele mai comune regrete ale celor mai în vârstă oameni din lume.
Acesta este cel mai scump condiment din lume. Valoarea sa a ajuns să o depășească pe cea a aurului
Ben Meyers și Fabrizio Villatoro CEO-ul LongeviQuest și președintele cercetării pentru America Latină, i-au întrebat pe câțiva dintre cei mai în vârstă oameni din lume despre sfaturile lor pentru longevitate, cât și despre lucrurile pe care și-ar fi dorit să le facă diferit.
Supraviețuitorii unor vremuri grele, regrete umane
Meyers a spus că majoritatea centenarilor cu care a vorbit LongeviQuest au avut vieți foarte grele, dat fiind că mulți dintre ei au experimentat evenimente majore în secolul al XX-lea, cum ar fi războiul, Marea Depresiune și decolonizarea. Cu toate acestea, el a spus că aceștia au avut în mare parte "regrete destul de umane pe care le împărtășesc cei mai mulți oameni".
Nu au oferit mai mult timp familiei
Meyers a spus că faptul că nu au oferit mai mult timp familiei a fost un regret "tipic" pentru centenari.
Alții au regretat dificultățile vieții sau evenimentele mondiale care le-au perturbat stabilitatea și capacitatea de a avea mai mulți copii, a spus Villatoro.
Prea multă muncă
Villatoro a spus că Juan Vicente Pérez Mora din Venezuela, cea mai în vârstă persoană validată vreodată la vârsta de 114 ani, își dorea să fi muncit mai puțin. Mora a făcut muncă fizică grea la ferma familiei sale de la "răsăritul soarelui până la apusul acestuia" pe tot parcursul vieții sale de muncă, începând de când avea 13 sau 14 ani. Villatoro a spus că familia lui Mora a vorbit despre regretul său că nu a putut încerca o carieră diferită, care i-ar fi permis să se bucure de mai mult timp alături de familia sa.
Nu au călătorit mai mult
Evangelista Luisa López a crescut în provincia Santa Fe, Argentina, și s-a mutat în Mar del Plata, la șapte ore distanță cu mașina, împreună cu familia ei când avea 82 de ani. Dar Villatoro a spus că López și-ar fi dorit să călătorească mai mult în viața ei, scrie businessinsider.
Karl Pillemer, profesor de gerontologie în medicină la Weill Cornell Medicine, autor al cărții „30 de lecții pentru iubire: Sfaturi de la cei mai înțelepți americani despre dragoste, relații și căsătorie”, a scris în 2016 pentru HuffPost că și adulții mai în vârstă din America regretau că nu au călătorit mai mult, în special când erau mai tineri.
Unul dintre cei de 78 de ani, cu care a discutat Pillemer, a spus: „Dacă trebuie să iei o decizie între a-ți reamenaja bucătăria sau a face o călătorie - ei bine, spun să alegi călătoria.”