MENIU

Ce recomandă oamenii de știință celor care vor să scape de alcoolism

Cea mai populară și eficientă metodă de a lupta cu dependența de alcool este procesul de dezintoxicare. Însă, oamenii de știință au descoperit o cale mult mai simplă care promite să te scape de alcoolism.

O echipă de cercetători de la Scripps Research au efectuat un experiment în cadrul căruia au reușit, în premieră, să anuleze dorința șoarecilor de laborator de a bea. Cum au reușit?

„Cercetarea aceasta identifică o grămadă specifică de neuroni din creier, care este activă în timpul sevrajului de la alcool și care controlează consumul de alcool într-un șablon de alcoolism din rozătoare", a explicat profesorul asociat de la Scripps Research, Olivier George. „De asemenea, identificăm prin ce căi în aval acești neuroni controlează restul creierului, pentru a produce comportamente asemănătoare dependenței".

Pentru a scăpa șoarecii de dependeța de alcool, specialiștii au folosit lasere asupra anumitor neuroni din creierele acestora. Astfel, nu doar că a eliminat dorința de a consuma alcool, dar a și redus simptomele fizice ale sevrajului, cum ar fi tremuratul. Însă, când laserul a fost oprit, dorința de a bea și simptomele sevrajului se întorceau.

„Ceea ce este interesant la aceste descoperiri este că am fost capabili să controlăm motivația de a bea alcool în indivizii dependenți sever cu un buton. Prin implantarea fibrelor optice adânc în creier și pornirea unui laser care inhibă acești neuroni în mod specific, putem să scădem dramatic consumul de alcool și simptomele fizice ale sevrajului", a mai declarat George.

Chiar dacă idee întregului experiment sună bine, probabil vor mai dura câțiva ani buni până când un astfel de tratament care implică circuitele din creier va fi disponibil pentru oameni.

„Acest studiu necesită folosirea de tehnologii de ultimă generație care nu sunt încă aprobate pentru a fi folosite pe oameni încă, așa că s-ar putea să dureze între 15 și 30 de ani înainte să vedem alcoolici cu implanturi în creier, care să îi ajute să își controleze pofta", a ținut să sublinieze George.

Sursa

Mai multe articole despre:
dependenţă ştiinţă alcoolism