Ce problemă au planetele imense similare Pământului din afara sistemului nostru solar
În ultima perioadă cercetătorii au descoperit o serie de exoplanete, despre care se crede că ar putea fi chiar locuibile. Însă, până acum nimeni nu a ajuns pe vreuna dintre acestea din cauza gravitației care nu ar permite niciunei rachete să ajungă acolo. Dacă noi nu putem trimite nicio rachetă pe exoplanete, înseamnă că posibilii locuitori sunt blocați acolo? Ei bine, dacă crezi că pe aceste planete există forme de viață, cercetători de la Cornell University s-au gândit să-ți satisfacă curiozitatea.
„Datorită gravitației, extratereștrii inteligenți care ar putea exista pe masivele planete, ar întâmpina multe probleme dacă s-ar decide să plece în spațiu. Asta nu înseamnă că aceste călătorii ar fi imposibile, ci că extratereștrii ar trebui să găsească o altă modalitate", sunt de părere cercetătorii de la Cornell University.
Cum ar putea fi o rachetă propulsată pe o exoplanetă?
Probabil te întrebi cum au putut astronauții ajunge pe Lună și de ce lucrurile se schimbă când vine vorba despre exoplanete. Ei bine, pentru a trimite o rachetă în spațiu, oamenii de știință folosesc propulsia chimică, aceasta fiind suficientă pentru a învinge gravitația planetei.
Însă, cantitatea de combustibil necesară pentru a trimite o rachetă în spațiu crește odată cu dimensiunea planetei și după cum știi exoplanetele au mărimi semnificative.
Cu toate acestea, astrofizicianul Michael Hippke a încercat să găsească o soluție cu ajutorul căreia o rachetă convențională ar putea fi propulsată de pe o exoplanetă. Astfel a descoperit că propulsia chimică este ineficientă în cazul planetelor care sunt de zece ori mai grele decât Pământul.
În acest sens, Hippke a luat ca exemplu Kepler-20b, o exoplanetă situată la 905 ani-lumină de Sistemul nostru Solar și care este aproape de zece ori mai grea decât Pământul.
„Pentru a lansa un satelit de 6,6 tone, de exemplu, o rachetă ar trebui încărcată cu 60,6 tone de combustibil. E clar că propulsia chimică este nesustenabilă, deoarece o parte considerabilă a planetei ar trebui să fie folosită drept combustibil chimic pentru lansare. Asta ar limita drastic numărul de zboruri", notează Hippke în lucrarea sa.
Însă, Hippke crede că rachetele cu combustie nucleară și lifturile spațiale ar putea duce la bun sfârșit provocarea.