MENIU

Ce prevede OUG pentru ÎMPUȘCAREA urșilor, pregătită de Ministerul Mediului - Modificări importante

Ce prevede OUG pentru ÎMPUȘCAREA urșilor, pregătită de Ministerul Mediului

Guvernul va aproba în zilele următoare ordonanța de Urgență pregătită de Ministerul Mediului pentu împușcarea animalelor agresive care pun în pericol oamenii. Proiectul se află deja pe masa mai multor ministere, pentru avizare. Asta, chiar în ziua în care ministrul Mediului a anunțat că s-a întâlnit cu un urs. Ultimul caz șocant a avut loc în weekend, când un bărbat din Harghita a fost rănit grav de un urs. 

Proiectul de ordonanță de urgență este pe masa mai multor ministere pentru avizare. Concret, documentul stabilește cum pot acționa autoritățile într-un astfel de caz. Primul pas este alungarea animalului sălbatic, dacă acest lucru este posibil. Dacă nu, atunci autoritățile pot tranchiliza animalul, dacă e posibilă apropierea la mai puțin de 50 de metri.Dacă animalul nu se retrage și rămâne în continuare agresiv, atunci el poate fi împușcat, potrivit Realitatea PLUS.

Ministerul de Interne este una dintre instituțiile care trebuie să avizeze acest proiect de OUG. Documentul ajunge și la Ministerul Sănătății și la cel al Justiției. Vor fi implicați inclusiv jandarmii, iar șeful MAI spune că așteaptă să vadă care va fi exact rolul lor.

„Eu cred că această Ordonanță trebuie să stabilească responsabilitățiletățile clare foarte precise ale următoarelor structuri: autoritățile locale, autoritățile responsabile cu gestionarea Fondului cinegetic, ANSVSA, MAI”, a explicat ministrul Lucian Bode.

În timp ce reglementările ordonanței încă sunt stabilite, ministrul Mediului a anunțat, luni, că în drum spre București, în localitatea Bixad din Covasna, s-a întâlnit cu un urs. Demnitarul a spus că animalul nu s-a speriat de mașini și nici de oameni. 

Citește și Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs chiar în ziua în care guvernul se pregătește să aprobe ÎMPUȘCAREA animalelor agresive

În plus, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, luni seară, în exclusivitate, la Realitatea PLUS,că Ordonanța de Urgență va intra în vigoare în câteva zile. 

Citește și CÂND intră în vigoare OUG privind împușcarea urșilor - Anunțul ministrului Tanczos Barna: „Se va interveni doar în cazuri de forță majoră”

Unul dintre cele mai grave incidente au avut loc chiar ieri, în județul Harghita. Un bărbat de 65 de ani a fost atacat de urs la doar 50 de metri de casă. De asemenea, în ultimele două săptămâni, alți 3 oameni au fost atacați de urși în Harghita.

Conform statisticii Ministerului de Interne, în ultimii 5 ani au fost peste 6.000 de apeluri la 112 în care s-a semnalat prezența urșilor, iar 118 persoane au fost rănite de animalele sălbatice.