Ce prevede memorandumul semnat marți de SUA și România privind 5G
Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat marți la Washington un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. În plină controversă privind implicarea Huawei în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajează prin acest memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.
Cele trei condiții pe care furnizorii de servicii 5G trebuie să le îndeplinească sunt, potrivit textului memorandumului consultat de G4Media.ro:
”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.
Adoptarea memorandumului vine cu scurt timp înainte ca Român ia să lanseze licitația pentru serviciile 5G în telecomunicații.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de plecarea în SUA, cu privire la tehnologia 5G, că în România "unii nu sunt suficient de îngrijoraţi", iar acest subiect va trebui discutat şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), notează Agerpres.
"La noi unii nu sunt suficient de îngrijoraţi. (...) Nu realizează ce se întâmplă de fapt. Cred că va trebui să discutăm şi în CSAT", a spus Iohannis, într-o întâlnire informală cu presa.
Întrebat dacă va avea loc o şedinţă CSAT în curând, şeful statului a afirmat că este posibil.
"E posibil să avem o discuţie", a spus el.
Precizarea vine în contextul în care România se pregăteşte să lanseze licitaţia pentru serviciile 5G, spre finalul acestui an, şi va permite accesul tuturor companiilor, inclusiv a Huawei.
„Licitaţia va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care folosesc echipament de la Huawei Technologies Co.”, a declarat ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu, într-un interviu recent pentru Bloomberg.
Washingtonul și-a îndemnat aliații să blocheze accesul Huawei la tehnologia 5G, acuzând un presupus spionaj de stat pe care l-ar practica compania. Huawei a negat aceste acuzații.