MENIU

Ce preţ per kilowat vor avea românii după ce Enel va pleca de la noi iar clienţii vor fi preluaţi de o altă firmă

Enel

Fostul preşedinte ANRE, Niculae Havrileţ, consideră că plecarea Enel din România nu va afecta abonaţii acestei companii.

Din punctul de vedere al consumatorului, nu se va schimba nimic deoarece tarifele sunt reglementare şi rămân la valoarea pe care o au în prezent, a adăugat acesta.

“Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine.

E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.

Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a explicat Niculae Havrileţ la o televiziune de știri.

Mai multe articole despre:
enel facturi electricitate energie