Ce poţi să faci când vine FISCUL peste tine
Controlul antifrauda este efectuat de inspectorii antifrauda si poate fi de doua tipuri, in functie de operatiunile de verificare. Fata de inspectia fiscala, controlul antifrauda se desfasoara dupa reguli diferite.
Totusi, anumite drepturi si obligatii, pe care contribuabilii le au atunci cand sunt supusi inspectiei, se pot aplica si in cazul controlului, potrivit AvocatNet.ro. Vezi mai jos ce presupune controlul antifrauda, cum se desfasoara si ce documente incheie agentii ANAF in cadrul acestui tip de verificare.
In Codul de procedura fiscala a fost introdusa, de la sfarsitul lunii februarie prin OUG nr. 8/2014, o sectiune noua, privind controlul antifrauda, separata de cea referitoare la inspectia fiscala.
Dupa cum sugereaza si denumirea, controlul antifrauda intra in atributiile inspectorilor din noua structura a ANAF, adica a inspectorilor antifrauda din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, a declarat pentru AvocatNet.ro Sorin Biban, Tax Manager in cadrul Biris Goran.
Astfel, atunci cand inspectorii antifrauda supun firmele unui control antifrauda, acesta poate fi, conform HG nr. 520/2014 privind organizarea si functionarea ANAF, curent si tematic, a continuat sursa citata. Specialistul de la Biris Goran a punctat ca aceste metode de control erau reglementate si in timpul vechii Garzi financiare, care a fost absorbita de Directia Generala Antifrauda Fiscala, odata cu restructurarea ANAF.
"Controlul tematic vizeaza operatiuni/activitati determinate. Controlul curent se efectueaza operativ si inopinat si are o acoperire mai larga – vizeaza legalitatea ansamblului activitatilor desfasurate de contribuabili, existenta si autenticitatea documentelor justificative, respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor etc", a explicat Sorin Biban.
In plus, in HG nr. 520/2014 se mentioneaza ca operatiunile de control curent pot fi facute in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati comerciale, pentru prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care sunt interzise de legea romana sau cea comunitara.
De asemenea, potrivit Codului de procedura fiscala, controlul operativ si inopinat se poate efectua si in scopul realizarii de operatiuni de control tematic, care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.
Controlul antifrauda se efectueaza fara aviz prealabil
Atunci cand inspectorii antifrauda vin in control nu trebuie sa avizeze firmele supuse controlului, asa cum se intampla in cazul inspectiei fiscale. Sorin Biban ne-a declarat ca modalitatea in care sunt selectati contribuabilii in vederea efectuarii controalelor antifrauda nu este transparenta.
"Controlul curent fiind inopinat, nu face obiectul unei avizari prealabile. De asemenea, la art. 93^3 alin. (2) din Codul de procedura fiscala este prevazuta posibilitatea efectuarii controlului operativ si inopinat si in cazul controalelor tematice – prin urmare, nici in aceasta situatie nu va fi avizat contribuabilul", ne-a explicat Sorin Biban.
Desi controlul antifrauda nu presupune avizarea prealabila a contribuabilului, totusi inspectorii antifrauda trebuie sa se legitimeze atunci cand vin in control.
"Este bine de stiut, insa, ca orice forma ar lua controlul antifrauda, inspectorii au obligatia de a se legitima si de a prezenta ordinul de serviciu – ordin de serviciu permanent sau ordin de control tematic, dupa cum este cazul", a atentionat specialistul de la Biris Goran.
Ordinul de control tematic trebuie sa cuprinda, dupa cum ne-a precizat Sorin Biban, urmatoarele informatii:
obiectivele de verificat,entitatea vizata,perioada verificata, respectiv durata si momentul declansarii controlului.
In plus, pe langa aceste documente, inspectorii antifrauda trebuie sa prezinte si o legitimatie de control, se arata in Codul de procedura fiscala. Despre actele cu care inspectorii antifrauda trebuie sa se legitimeze, precum si despre uniformele pe care acestia le vor purta, AvocatNet.ro a scris pe larg AICI.
De asemenea, in cazul in care controlul se desfasoara la sediul contribuabilului, inspectorii au obligatia sa completeze registrul unic de control, a adaugat specialistul.
"Ori de cate ori controlul operativ si inopinat se efectueaza la sediul social sau la sediile secundare ale contribuabilului, acesta se consemneaza in registrul unic de control", se specifica in Codul de procedura fiscala.
Ce drepturi si obligatii au partile in timpul controlului antifrauda?
Desi sunt reglementat separat in Codul de procedura fiscala, consideram ca drepturile si obligatiile fundamentale aplicabile in situatia inspectiei fiscale trebuie sa fie valabile, in egala masura, si in cazul controlului antifrauda, a punctat Sorin Biban.
Astfel, conform sursei citate, in cadrul unui control antifrauda, contribuabilii au dreptul:
de a fi ascultati,de a fi informati cu privire la constatarile inspectorilor,de a beneficia de asistenta de specialitate.