MENIU

Ce poți face dacă ți-ai pierdut pașaportul sau ți-a fost furat. Pași pentru a ieși din situația complicată

Importanța pașaportului este binecunoscută. Fără acest document românii nu pot călători înafara în țari din afara Uniunii Europene. Fiind un document foarte important, el trebuie păstrat cu mare atenție. Totuși, în nefericitele cazuri în care și-a fost furat sau l-ai pierdut, care sunt pașii pe care trebuie să-i faci pentru a ieși din încurcătură?

Primul pas care trebuie făcut atunci când ți-ai dat seama că l-ai pierdut sau că ți-a fost furat este să te deplasezi cât mai repede la cea mai apropiată secție de poliție și să declari acest fapt. De asemenea, documentul mai poate fi declarat pierdut și la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple sau la Direcția Generală de Pașapoarte.

În cazul în care titularul actului nu a împlinit vârsta de 18 ani, pierderea sau furtul pașaportului va fi declarată de către părinții acestuia, reprezentanți legali sau însoțitori, după caz.

Dacă pașaportul a fost pierdut în străinătate, atunci titularul trebuie să declare pierderea lui la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Oricare ar fi situația, autoritățile sunt obligate să elibereze o adeverință prin care atestă declararea pierderii pașaportului.

Cu toate acestea, un lucru este important de menționat. Pierderea pașaportului se poate declara și la misiunea diplomatică sau oficiul consular, însă, în cazul furtului, acesta se declară doar la poliție.

După ce pașaportul simplu electronic sau temporar este declarat pierdut sau furat, se eliberează o adeverință pentru a confirma acest eveniment. Pentru a obține un nou document, se folosește această adeverință care poate fi emisă de poliția română sau autoritățile din țara în care a avut loc incidentul. O traducere autorizată a acestei adeverințe trebuie atașată.

Dacă titularul găsește pașaportul pierdut înainte de a primi noul pașaport, poate continua să utilizeze pașaportul vechi doar după ce informează autoritatea emitentă.

În cazul în care titularul găsește pașaportul pierdut după ce a primit un nou pașaport, este obligat să nu-l utilizeze și să-l predea autorității emitente.

Cetățenii români aflați în străinătate și fără un document de călătorie valabil primesc un titlu de călătorie de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Acest titlu de călătorie este emis exclusiv pentru a permite întoarcerea în țară. Valabilitatea acestui titlu de călătorie este de maximum 30 de zile și încetează automat în momentul în care titularul intră în România.