Ce poți facă dacă alt șofer și-a parcat mașina în fața curții casei tale. Variante LEGALE
Trotuarele, drumurile de acces sau spațiile verzi sunt, de multe ori, transformate în locuri de parcare. În general, proprietarii locuințelor îi anunță pe șoferi, prin diverse afișe, că parcarea este interzisă pe trotuarul din zona casei lor.
Este legal să interzici parcarea în fața casei sau a proprietății?
Legea stabilește că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. De asemenea, spațiul verde sau drumul de acces sunt considerate domenii publice.
Ceea ce înseamnă că se află în proprietatea și administrarea primăriei sau a altei instituții publice. Deci, se supune unui regim juridic diferit ce cel al proprietății private.
Ca să se afle în proprietate privată, un drum, un trotuar sau un spațiu verde ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață. Și aceasta să fie delimitată sau marcată, conform legii.
Sau mai există posibilitatea de a închiria un loc de parcare de la primărie. Caz în care doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze acolo. Pentru a demonstra asta, însă, chiriașul trebuie să afișeze o pancartă oficială, care conține numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul autorizației de închiriere, eliberată de primărie. Iar, în unele situații, primăria poate monta un blocator.
Așadar, proprietarul unei locuințe nu este proprietar și pe spațiul verde sau pe trotuarul din fața casei. Deci, nu are dreptul să interzică parcarea în dreptul proprietății sale decât dacă spațiul respectiv îi aparține sau e închiriat.
Ce poți face, legal, dacă o altă persoană își parchează mașina în fața curții tale?
Dacă vecinul sau o altă persoană își parchează mașina în fața curții tale, pe trotuar sau drum public, trebuie să țină cont de mai multe aspecte.
În primul rând, nu trebuie, sub nicio formă, să blocheze sau să limiteze accesul în curtea respectivă. De asemenea, dacă a parcat pe trotuar, este obligat să lase suficient loc de trecere pietonilor.
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. De asemenea, comite o ilegalitate dacă limitează accesul pe un drum, public sau privat, ori intrarea în curte sau garaj”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
În oricare dintre aceste situații, se poate cere sprijinul Poliției Locale. Dacă echipajul constată că, într-adevăr, persoana respectivă a parcat neregulamentar, va întocmi un proces verbal de sancționare. În plus, se poate dispune ridicarea autovehiculului.
Cod Rutier 2024. Este LEGAL să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?
Sancțiunea pentru parcare neregulamentară este între 330 și 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.
Dar, dacă vehiculul se află, fie și parțial pe un drum unde staționarea nu este permisă, poliția va aplica o altă amendă. Între 660 și 825 de lei, pentru staționare neregulamentară, plus alți minimum 500 de lei, dacă mașina e ridicată.
Atenție, însă, aceste sancțiuni se aplică doar dacă, într-adevăr, vehiculul e parcat neregulamentar. Dacă e parcat corect, fie și în dreptul curții tale, există riscul de a fi sancționat contravențional pentru sesizarea nejustificată a Poliției.
Este legal să pui afișe cu „Parcarea interzisă” în zona proprietății?
Sunt proprietari care folosesc cutii, lăzi, ghivece, pietre sau afișe scoase la imprimantă pentru a-și „rezerva” locul de parcare.
Această practică poate fi considerată, însă, infracțiune.
„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Iar instanțele de judecată chiar au condamnat persoane pentru astfel de situații. Au existat accidente rutiere produse din cauza unor cărămizi de BCA lăsate pe marginea drumului pentru a delimita un loc de parcare. Iar cel care le-a pus a fost tras la răspundere”, a mai explicat avocatul Valentin Ciobanu.
Conform legii, este legal să pui un semn de parcare interzisă doar în dreptul ușilor de garaj sau a porților de acces. Nu în dreptul zidurilor clădirii, a balconului sau a gardului din jurul curții.