CÂND se reia schema de vaccinare pentru cine nu mai face rapelul cu AstraZeneca - SOLUȚIA lui Valeriu Gheorghiță
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat ce pot face persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, însă nu mai doresc să facă rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca. Șeful Comiteului de vaccinare a spus că, în acest moment, cine dorește imunizarea cu alt vaccin, chiar dacă a făcut prima doză AstraZeneca, poate începe noua schemă de vaccinare după 4-8 săptămâni. În perspectivă, medicul a avansat și posibilitatea de a folosi alt vaccin în locul rapelului la AstraZeneca, decizie ce se va lua în urma unor recomandări oficiale.
Explicațiile au venit după ce mulți dintre românii cărora le-a fost administrată prima doză din vaccinul AstraZeneca nu mai doresc rapelul și ar dori să opteze pentru alt vaccin, în urma cazurilor de presupuse reacții adverse grave ce ar fi dus la decese în mai multe țări europene.
Valeriu Gheorghiță a menționat că persoanele care refuză să mai facă a doua doză cu vaccinul de la AstraZeneca pot să înceapă o nouă schemă de vaccinare cu un alt produs, de la Pfizer sau Moderna.
„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea aceluiași tip de vaccin și pentru a două doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoana respectivă o poate obține prin vaccinare.
În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomanda, o a două doză dintr-un alt vaccin.
Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă" a explicat Valeriu Gheorghiță.
Reacțiile adverse la Pfizer, mai puternice la rapel față de cele raportate la AstraZeneca
Valeriu Gheorghiță a mai spus însă că reacțiile la rapelul cu AstraZeneca sunt mult diminuate față de cel cu vaccinul de la Pfizer, de exemplu. Medicul a precizat că, în cazul Pfizer, reacțiile sunt mai puternice la rapel în comparație cu prima doză, iar în cazul vaccinului de la AstraZeneca, reacțiile după rapel sunt mai slabe ca intensitate față de cele manifestate după prima doză. De aceea este recomandabil un repaus acasă după vaccinare.
„Pentru acest tip de vaccin (Pfizer - n.red.), care este mai reactogen și are o frecvență mai mare a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere o perioadă de pauză la domiciliu pentru a exista un control mai bun a stării generale. Nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă astfel de reacții adverse. Sunt raportate 10 persoane la 1.000 de doze administrate (cu reacții adverse semnificative raportate - n.red.)”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a mai precizat că „după prima doză apar anticorpi, și intensitatea reacțiilor este mai mică”, în cazul vaccinării cu AstraZeneca.