Ce pot face angajații dacă firma nu începe negocierile colective pe SALARII
În situația în care angajatorul nu inițiază negocieri colective cu privire la ajustarea salariilor brute, angajații au două variante la dispoziție pentru „a forța mâna” companiei, potrivit legislației dialogului social.
Angajatorii sunt obligați de lege să poarte negocieri colective cu salariații, în contextul transferului contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS), în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017.
Măsura vine în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților, care, dacă nu este coroborată cu o majorare a tuturor salariilor brute, poate duce în 2018 la o scădere a salariilor nete.
În eventualitatea în care angajatorul nu inițiază negocierea colectivă cu propriii salariați, deși este obligat s-o facă în baza legii, aceștia din urmă pot solicita chiar ei începerea discuțiilor. Dacă se lovesc de un refuz, atunci compania riscă să fie amendată de autorități.
„Salariații, prin intermediul reprezentanților lor, pot solicita în scris angajatorilor începerea negocierilor. În caz de refuz, salariații ar putea sesiza inspectoratele teritoriale de muncă în legătură cu acest aspect. Inspectorii de muncă vor putea amenda angajatorii care refuză începerea negocierilor", a declarat avocatul Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații, potrivit AvocatNet.ro. Amenzile pentru angajatori variază între 5.000 și 10.000 de lei.
În cazul lipsei de inițiativă a angajatorului privind ajustarea salariilor brute, salariații mai au și varianta declanșării unui conflict colectiv de muncă.
„În cazul în care la nivelul angajatorului respectiv nu ar exista un contract colectiv de muncă valabil, salariații, prin intermediul organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților aleși, ar putea declanșa un conflict colectiv de muncă”, mai spune specialistul citat.